Atomrobbantás – Elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet az atomcsend-egyezmény szervezete - Gazdasagportal.hu

Atomrobbantás – Elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet az atomcsend-egyezmény szervezete

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) képviselője elítélte a kísérleti atomrobbantást, amit Észak-Korea hajtott végre kedd hajnalban.

A nukleáris kísérlet egyértelmű fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, és megkérdőjelezi a globális nukleáris leszerelés érdekében tett erőfeszítéseket – hangsúlyozta Tóth Tibor, az egyezmény előkészítő bizottságának vezetője. A tesztrobbantás olyan  aggasztó esemény, amelyet mindenkinek el kell ítélnie – tette hozzá.
A nukleáris kísérleti robbantások globális tilalmát előkészítő nemzetközi szervezet mérőállomásai szokatlan szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea területén, majd nem sokkal később Phenjan közölte, hogy végrehajtotta harmadik föld alatti, kísérleti atomrobbantását – írták a közleményben.
A diplomata felidézte: az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2009-ben felszólította Phenjant, hogy csatlakozzon az atomcsend-egyezményhez. Idén januárban egy másik BT-határozat intette Észak-Koreát attól, hogy újabb tesztrobbantást hajtson végre.
“Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a nukleáris tesztrobbantásoknak. A nemzetközi közösségben széles körű támogatás érezhető az egyezmény hatályba lépése mellett” – jelentette ki a CTBTO képviselője.
Az egyezményt az 1990-es években hozták létre, de életbe lépéséhez még szükség van meghatározott országok – Egyesült Államok, Kína, Izrael, Irán, Észak-Korea és Egyiptom – csatlakozására. Eddig 157 másik állam írta alá az egyezményt. (MTI)

Scroll To Top