Átlagosan több mint 10%-kal drágultak a legnépszerűbb használt autók

A Használtautó.hu éves elemzéséből kiderül, hogy a magyarok milyen autókat hirdettek és milyen átlagáron, a járművek mennyi idő alatt keltek el, illetve mi várható idén az árak alakulásában. A portál szakértője annak is utánajárt, hogy milyen színű autókat kedvelünk, a legdrágábban meghirdetett, ritkaságszámba menő szuperautókról nem is beszélve.

Az újautó-piac és a használtautó-import komolyabb megtorpanásával ellentétben a havi hirdetések átlagos száma éves viszonylatban növekedett a Használtautó.hu-n: 103 266 darab a 2022-re vonatkoztatott 96 223 darabhoz képest, ami 7,3%-os emelkedést jelent. A hirdetések forgási sebességéből mindeközben az látszik, hogy tavaly átlagosan 36,5 napba telt túladni egy személyautón, míg ez 2022-ben ez átlagosan 31,6 napig tartott. Vagyis tavaly átlagosan 5 nappal több ideig tartott értékesíteni egy használt autót.

AZ ÉLEN A FORD FOCUS, A SUZUKI SWIFT, A BMW I3 ÉS A TOYOTA COROLLA

A legnagyobb kínálatot felvonultató portálon 2023-ban a Ford Focus modellek hirdetéseire kattintottak a legtöbben, míg a második helyen a Škoda Octavia, a dobogó alsó fokán pedig az Audi A4 áll. A villanyautók között a BMW i3 a legkelendőbb, utána a Tesla Model 3, majd a Nissan Leaf következik. A hibrideket nézve pedig a tavalyi év során is a Toyota számított egyeduralkodónak: a toplista élén a Corolla, a C-HR és a RAV4 állnak.

TOVÁBBRA IS EMELKEDŐ ÁTLAGÁRAK

Horváth András, a Használtautó.hu szakértője (és az Autónavigátor.hu főszerkesztője) megnézte néhány, kiválasztott népszerű modell átlagárának 2022-es évhez viszonyított alakulását is. A legtöbb esetben árnövekedés látható, 1-2 figyelemre méltó kivétellel (különösen a villanyautók esetében).

Utóbbira magyarázatot adhat az a tény, hogy akik villanyautót akartak venni, már megtették. Újabb vásárlók pedig akkor jelenhetnek meg ebben a piaci szegmensben, ha még kedvezőbben alakulnak majd az elektromos autók árai.

MODELL ÁTLAGÁR-NÖVEKEDÉS/CSÖKKENÉS 2023-AS ÁTLAGÁR
Ford Focus +18,6% 2,4 millió Ft
Suzuki Swift +10,2% 1,1 millió Ft
VW Golf +13,7% 2,95 millió Ft
Opel Astra +6,9% 1,6 millió Ft
Kia Cee’d +12,2% 3,88 millió Ft
Škoda Octavia +12,4% 3,9 millió Ft
VW Passat +0,6% 3,5 millió Ft
Audi A4 -10,8% 3,2 millió Ft
BMW i3 -12% 10 millió Ft
Nissan Leaf -10,5% 8 millió Ft

A Használtautó.hu szakértője azt is megnézte, hogy az év során az összes feladott hirdetésben milyen színű használt autók fordultak elő rendszeresen: 2023-ban a leggyakoribb szín a fehér (185 955 db), a második a fekete (166 054 db), a harmadik pedig az ezüst (96 808 db) volt.

Ezen kívül, érdekességként, még utánajárt, hogy melyek voltak a 2023-as év legdrágább használt autói. Az adatok szerint a legmagasabb árkategóriában egyértelműen a Lamborghinik vitték a prímet: az Aventador és az Urus modelleket 100 millió forint felett kínálták, őket a Mercedes-AMG G 63-as modellek követik 80-90 millió forintos eladási árral.

Az oldalra tavaly még olyan ritkaságok is felkerültek, mint a Ferrari 360-as (30 millió forint feletti áron), a 812 Superfast (125 millió forint körül) és az FF is (50-75 millió forint között), ami azért különösen érdekes, mert az ennyire ritka sportautóknál a tulajok többnyire kivárnak, hogy aztán inkább aukción értékesítsék őket.

2024-BEN KIFULLADHAT A BRUTÁLIS DRÁGULÁS LENDÜLETE

Horváth András az autópiaci trendek kapcsán kiemelte: „A mélyponton lévő újautó-piacon már egyre gyakoribbak az óriási, akár sokmilliós kedvezmények, ami azt mutatja, hogy elértek egy határt, amit a vásárlók már nem képesek, és nem is akarnak megfizetni. A használtautó-piacon is hasonló trend várható, mivel az egyre kevesebb fizetőképes vásárló csökkentheti a 2024-ben várható drágulás ütemét és mértékét.”

 

 

Adevinta CMH Kft. – Használtautó.hu

A magyar tulajdonú ingatlan.com Zrt. cégcsoporthoz tartozó Adevinta CMH Kft. két meghatározó márkával, a Jófogás és a Használtautó.hu brandekkel, illetve az Autónavigátor.hu online autós magazinnal van jelen a hazai e-kereskedelmi piacon.

A Jófogás 2010 óta Magyarország egyik meghatározó online apróhirdetési platformja. Közel 1,5 millió hirdetéssel az oldal közel 2 millió felhasználót, vagyis minden 3. internetezőt ér el havonta. A Használtautó.hu a hazai autópiac vezető adásvételi oldala, ahol kereskedők és magánszemélyek aktivitásának köszönhetően napi átlag 360 ezer aktív felhasználó és átlagosan havi több mint 100.000 aktív hirdetés található.

A vállalat felelős munkáltatóként is az élen jár: legszerethetőbb és példakép munkahelyként is elismerték, közösségösszetartó és HR programjaival többszörös díjazott, míg társadalmi felelősségvállalási, fenntarthatósági és állatvédelmi kampányaival számos hazai és nemzetközi díjat nyert.

https://www.linkedin.com/company/adevintacmhkft/

Scroll To Top