Amerikai választások – A középnyugati államokban a republikánusok megőrizték pozícióikat, a keleti parton és délen megerősödtek a demokraták

Az első részeredmények szerint az Egyesült Államok középnyugati államaiban a republikánusok megőrizték a pozícióikat, a keleti parton és délen viszont megerősödtek a demokraták a kedden tartott félidős választásokon.

A három időzónában szavazó Egyesült Államokban elsőként a középnyugati államokban, majd a keleti partvidéken zártak a szavazóhelyiségek, és viszonylag hamar, egy órán belül már részeredményeket hirdettek.
Ezekben a tagállamokban mindenütt az előrejelzések váltak valóra: Kentuckyban, Arkansas és Indiana államokban a republikánusok megőrizték pozícióikat. Indianában Mike Pence alelnök bátyját, Greg Pence-t képviselővé választották. Arkansas államban újraválasztották a republikánus kormányzót, és továbbra is republikánus kormányzója lesz Tennessee államnak is.
A keleti parti államokban a demokrata párti jelöltek szintén megőrizték helyeiket, a baloldal néhány tekintélyes személyisége rendkívül könnyen aratott győzelmet a nem végleges eredmények szerint. Az északkeleti Vermontban ismét szenátorrá választották Bernie Sanderst, aki a 2016-os elnökválasztásokon – független politikusként – Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben. Ismét szenátor lett a massachusettsi Elizabeth Warren, akit a Demokrata Párt lehetséges elnökjelöltjeként emlegetnek Washingtonban a 2020-as elnökválasztásokon.

A fővárossal, Washington DC-vel szemben, a Potomac déli partján fekvő Virginia állam volt az első, ahol a demokratáknak sikerült elhódítaniuk a képviselői bársonyszéket a republikánusoktól. Barbara Comstock republikánus képviselőnek kell búcsút mondania a washingtoni képviselőháznak, hogy átadja helyét a demokrata párti Jennifer Wextonnak.
A déli Florida egyik körzetében három évtized óta először aratott győzelmet demokrata párti jelölt: a 77 éves Donna Shalala, aki Bill Clinton kormányának egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős minisztere, mostani megválasztásáig pedig a Miami Egyetem rektora volt.
Mivel az Egyesült Államokban nincs kampánycsend, így az amerikai újságírók a voksolás napján is faggathatták választási döntéseikről a polgárokat. Ezekből a riportokból az rajzolódott ki, hogy a választók mintegy fele úgy gondolja, az ország rossz irányban halad, annak ellenére is, hogy a gazdaság fellendült. Többnyire Donald Trump személyét utasították el a megkérdezettek. Tíz megkérdezett közül heten a fegyverviselés és -vásárlás “mérsékelt korlátozását” szeretnék, és elsöprő többségükben az egészségbiztosítás és a bevándorlás ügyét tartották az amerikai politika két legégetőbb kérdésének.
A republikánusokhoz közelálló Fox televízió értesülései szerint Donald Trump elnök – aki kedden nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hanem a Fehér Házból követte a fejleményeket – “jó hangulatban” fogadta az első részeredményeket.(MTI)

Scroll To Top