Amerikai szankciók – Washington tájékoztatta Moszkvát, hogy a közeljövőben nem lesznek új büntetőintézkedések

A washingtoni orosz nagykövetséget arról értesítette Donald Trump amerikai elnök kormányzata, hogy a közeljövőben nem tervez újabb gazdasági büntetőintézkedéseket bevezetni Moszkva ellen – közölték szerdán orosz hírügynökségek a külügyminisztériumra hivatkozva.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Washington a szíriai helyzet miatt hétfőn újabb korlátozásokat vezet be Oroszország ellen. A diplomata szerint a szankciók olyan cégeket érintettek volna, amelyek vegyi fegyver előállítására alkalmas technológiával látták el Damaszkuszt. Lawrence Kudlow, az amerikai elnök mellett működő nemzeti gazdasági tanács vezetője a The New York Timesnak kedden kijelentette: a nagykövetet nem tájékoztatták arról, hogy Fehér Háznak módosult a gazdasági büntetőintézkedésekkel kapcsolatos álláspontja.

Haley szerint készülő intézkedés indoka a Dúmában április 7-én állítólag végrehajtott vegyi támadás lett volna. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország szombaton erre – a Moszkva és Damaszkusz által megrendezettnek nevezett – incidensre hivatkozva hajtott végre katonai csapást Szíria ellen. A történteket Vlagyimir Putyin orosz elnök “a nemzetközi jog normáit megsértő agressziónak” minősítette, amelyet egy olyan szuverén állam ellen követtek el, amely a terrorizmus elleni küzdelem első vonalában található.
Az Egyesült Államok legutóbb április elején vezetett be szankciókat Oroszország ellen. A “fekete listát” akkor 15 vállalatra, valamint 24 tisztségviselőre és üzletemberre terjesztették ki. A korlátozások legnagyobb kárvallottja a világ alumíniumforgalmának 8-9 százalékát adó, jelentős amerikai exportot bonyolító RuszAl.(MTI)

Scroll To Top