Amerikai importvámok – Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes vezeti a Washingtonba utazó kínai delegációt

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes fogja vezetni az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások következő fordulójára csütörtökön Washingtonba utazó kínai delegációt – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium kedden.

A szűkszavú közlemény szerint a Liu vezette delegáció Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója meghívására utazik Washingtonba a tárgyalások tizenegyedik fordulójára, majd pénteken haza is tér.
Félő volt, hogy a kínai főtárgyaló lemondja az e hétre tervezett washingtoni megbeszéléseket, miután Donald Trump amerikai elnök a kínai importcikkeket sújtó pótvámok megemelésével fenyegetőzött. Az a döntés, hogy Liu Ho elutazik az amerikai fővárosba a tárgyalásokra, életben tartja azokat a reményeket, miszerint a világ két legnagyobb gazdasága a héten jelentős egyezségre juthat.
Trump elnök a Twitteren vasárnap váratlanul közölte, hogy túl lassúnak tartja a tárgyalások haladásának ütemét, és péntektől 10 százalékról 25 százalékra emelik a kínai importárukra kivetett pótvámokat. Az elnök döntését amerikai tisztségviselők azzal indokolták, hogy a kínai fél az egyeztetések során visszalépett több korábbi ígéretétől.

Trump bejelentésére reagálva többen, köztük a Global Times kínai pártlap főszerkesztője, illetve a tárgyalásokhoz közel álló kínai források még azt is bizonytalannak látták, hogy folytatódnak a kínai-amerikai kereskedelmi egyeztetések a héten. Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn csak annyit közölt, hogy készülődik egy kínai delegáció az Egyesült Államokba, de azt nem erősítette meg, hogy a kínai főtárgyaló, Liu Ho is utazik.(MTI)

Scroll To Top