Amerikai előválasztás – Az első exit pollok szerint Virginiában és Észak-Karolinában Biden, Vermontban Sanders nyert a demokraták közül

Az első exit pollok szerint Virginiában és Észak-Karolinában a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsai közül Joe Biden volt alelnök, Vermontban Bernie Sanders szenátor nyert kedden az Egyesült Államok 14 tagállamában egyszerre tartott előválasztásokon.

Az exit pollok – vagyis a szavazóhelyiségből kilépő választók megkérdezése – nyomán nyilvánosságra hozott első adatok szerint Virginiában és Észak-Karolinában egyértelműnek látszik Joe Biden győzelme. Az elemzőket ez nem lepte meg, hiszen a valaha elsöprő többségben republikánusokra voksoló Virginia jó ideje már a demokraták egyik fellegvára, Észak-Karolinában pedig Joe Biden mindig is népszerű politikus volt.
Szintén nem feldolgozott adatok, hanem exit pollok szerint az északkeleti Vermontban Bernie Sanders, ennek az államnak a szenátora nyerte az előválasztást.

Ebben a három tagállamban a második helyre Elizabeth Warren massachusettsi szenátort jelezték a gyorsfelmérések.
A választási “szuperkedden” az eltérő időzónák miatt a különböző tagállamokban egymástól eltérő időpontokban zártak a szavazóhelyiségek. Ráadásul a déli Tennessee állam fővárosában, Nashville-ben a keddre virradóra pusztító és 25 halálos áldozatot követelő tornádók miatt, bírói döntéssel, meg is hosszabbították a szavazás időtartamát. A városban három órával tovább tartanak nyitva a szavazóhelyiségek. A bíró a Demokrata Párt által benyújtott kérést elbírálva hozta meg döntését.(MTI)

Scroll To Top