Amerikai elnökválasztás – Az olajipart féltik Bidentől a republikánusok

Az olajipar iránti aggodalmuknak adtak hangot az amerikai republikánusok, miután a csütörtöki elnökjelölti vitán a demokrata Joe Biden azt mondta, hogy a megújuló energiaforrásokba fektetne forrásokat, és “kivezetné” a kőolajhasználatot az energetikából.

Biden ehhez hozzátette, hogy megszünteti az iparágnak nyújtott szövetségi támogatást is, ha elnök lesz.
A texasi kormányzó arra figyelmeztetett, hogy Biden ezzel megszünteti a “keményen dolgozó texasi családok” megélhetését.
Emlékezzünk erre a választás napján – írta a Twitteren Greg Abbott.
Donald Trump, a posztért ismét induló republikánus elnök úgy értékelte demokrata versenytársa szavait, hogy Biden “lényegében azt mondja, tönkre fogja tenni az olajipart”.
Az elnök kifejezte meggyőződését, hogy a szélenergia használata nem hatékony és károsítja a környezetet.
A vita megítélését az amerikai médiumok többnyire politikai rokonszenveiknek megfelelően értékelték.
A The New York Times című liberális lap több elemzőt szólaltatott meg, és többségük azt mondta, Biden nyerte meg a vitát. Igaz, egyikük, Jamelle Bouie, a lap publicistája hozzátette: Biden már azzal is nyert, hogy “nem követett el baklövést”.

A Fox televízió kommentátorai szerint a vitából Trump került ki győztesen és megerősödve.
A Politico című lap azt írta, hogy az elnökjelölti vita valószínűleg nem befolyásolja az elnökválasztás eredményét, ugyanis már több mint 40 millió amerikai leadta voksát levélben, vagy élt a korai szavazás lehetőségével.(MTI)

Scroll To Top