Amerikai adósságplafon – Obama tárgyalásokat sürgetett a büdzséről, a bevándorlásról és az agrártörvényről

Tárgyalásokat sürgetett a kongresszussal a költségvetésről, a bevándorlási reformról és az agrártörvényről Barack Obama amerikai elnök, aki csütörtökön azután állt a kamerák elé, hogy az utolsó pillanatban sikerült elhárítani az adósságplafon emelése és az ideiglenes költségvetés elfogadása ügyében kialakult “ikerfenyegetést”.

“Az amerikaiak tökéletesen torkig vannak Washingtonnal” – hangoztatta a Fehér Házban az elnök néhány órával azután, hogy aláírta a szövetségi kormányzat 16 napig tartó, részleges lebénulását feloldó, valamint az adósságlimit megemeléséről rendelkező törvényt.
Barack Obama hangot adott meggyőződésének, hogy az éppen lezárult konfliktusnak nincsenek nyertesei. Rámutatott, hogy annak következtében gazdaság “teljesen szükségtelen” károkat szenvedett el és hogy lelassult a növekedése. A válság aláásta Amerika szavahihetőségét, felbátorította ellenségeit és nyomasztóan hatott a barátaira.
“Azt akarom, hogy népünk tudja (…) és  a világon máshol is tudják: az Egyesült Államok hitelessége megkérdőjelezhetetlen marad” – mondta.
Az elnök szerint az ország problémáit jóhiszemű tárgyalások révén, a rendes demokratikus folyamat keretében kell megvitatni, azoknak pedig, akiknek nem tetszik valamely ügy kezelése, vagy éppen az elnök maga, annak változtatásra, választási győzelemre, nem pedig a rendszer megroppantására kellene törekednie. Obama hangoztatta, hogy ez utóbbi törekvés ellentétes az amerikai alapító atyák elveivel.
Az elnök a költségvetésről folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatban olyan “kiegyensúlyozott” megközelítést sürgetett, amely nem állítja szembe a növekedést a felelősségteljes pénzügypolitikával, mert az országnak mindkettőre szüksége van.
Hangsúlyozta, hogy az igazi probléma nem a folyó államháztartási hiány, amely jelenleg gyorsabban csökken, mint bármikor az elmúlt fél évszázadban, hanem az egészségügyi és nyugdíjellátással kapcsolatos hosszú távú kötelezettségek rendezése. Obama szerint ezeket az ellátásokat a jövő nemzedékei számára is szavatolni kell.
Úgy vélekedett, hogy a költségvetési kiadások csökkentésekor az olyan, általa szükségtelennek tartott dolgoktól kellene megszabadulni, mint a vállalati adórendszer kibúvói, mert azok nem teremtenek új munkahelyeket, azokra a területekre pedig, amelyek segítik növekedést, mint az oktatás, az infrastruktúra és a kutatás, áldozni kell.
Obama sürgette, hogy még az idén megszülessen a megállapodás a bevándorlási rendszer reformjáról és az 500 milliárd dollárról rendelkező agrártörvény elfogadásáról. A demokrata többségű szenátus a két vonatkozó jogszabályt már megszavazta.(MTI)

Scroll To Top