Alkotmánymódosítás – Rövid vitát tart a jövő héten az Európai Parlament Magyarországról

A jelenlegi tervek szerint rövid, mindössze negyvenpercesre tervezett vitát tart a jövő héten az Európai Parlament (EP) a magyar alkotmányos helyzetről – tudatta pénteken Jaume Duch Guillot, az EP szóvivője.

Az EP honlapján fellelhető végleges napirendtervezet szerint a vita április 17-én, szerdán reggel 9 órakor kezdődik majd, ez az aznapi első napirendi pont.
Az azt firtató újságírói kérdésre, jelezte-e már Orbán Viktor, hogy fel kívánna szólalni a szerdai vitában, az EP szóvivője csak annyit mondott: Budapestről származó információi szerint a magyar miniszterelnök szerdán reggel Strasbourgból Londonba utazik Margaret Thatcher korábbi brit kormányfő temetésére.
Az EP szokásos, a strasbourgi plenáris ülést megelőző hét péntekjén tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva, az EP legnagyobb képviselőcsoportját jelentő, a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt frakciójának sajtóképviselője megerősítette, hogy Orbán Viktor kedden részt vesz a néppárti frakció ülésén Strasbourgban. A szóvivő kijelentette: a magyar kormány többször világossá tette, hogy elkötelezett az európai értékek mellett, és nyitott a párbeszédre. Egyúttal azt is elmondta: bizonyos abban, hogy Magyarország együttműködik majd az európai intézményekkel, ahogyan korábban, a médiaszabályozás ügyében is tette.
Dimitrisz Komodromosz, a szocialisták képviselőcsoportjának sajtóképviselője kifejtette, hogy a párt frakcióját nagyon aggasztja az alaptörvény negyedik módosítása, mert úgy látják, hogy az komoly hatással van a hatalmi ágak szétválasztására és az igazságszolgáltatás függetlenségére. Komodromosz úgy vélte, a módosítást követően a kormány lehetőséget kap az Alkotmánybíróság ellenőrzésére.
A liberális frakció szóvivője, Neil Corlett hangsúlyozta: ők kérelmezték, hogy a magyar alkotmányosság helyzetéről szóló vita felkerüljön az EP plenáris ülésének napirendjére. Corlett emlékeztetett, hogy többen arra kérték a magyar kormányt, halassza el a parlamenti szavazást az alkotmánymódosításról, de ez mégsem történt meg.
A zöldpárti szóvivő, Helmut Weixler úgy vélekedett, hogy az Orbán-kormány intézkedései közül sok nincs összhangban a magyar alkotmánnyal, a kétharmados parlamenti többség „gyakorlatilag azt csinál, amit akar”, és nem „demokratikus irányba halad”. (MTI)

Scroll To Top