Algériai túszejtés – Hat brit meghalt, 22 megmenekült

Három brit állampolgár haláláról tud a brit kormány, és további három is valószínűleg meghalt az algériai túszdrámában – közölte vasárnap David Cameron brit miniszterelnök.

William Hague külügyminiszter ugyanakkor a BBC televíziónak elmondta, hogy 22 britet sikerült megmenteni, és ők már haza is érkeztek Algériából.
Cameron, aki a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben adott nyilatkozatot a BBC-nek, kijelentette: a valószínűsíthető hat brit áldozat mellett egy “nagy-britanniai lakhelyű” további személyről is feltételezhető, hogy meghalt. A kormányfő az ő nemzetiségéről nem árult el részleteket.
Hague vasárnapi tájékoztatása szerint a túszejtők fogságából kimentett 22 brit vasárnapra virradó éjjel a kormány, illetve a BP olajcég által bérelt repülőgépeken hazatért Algériából.
A külügyminiszter közölte: a kormány egyelőre nem tudja, hogy a halálos áldozatok az algériai hadsereg által a túszejtők ellen indított támadás során vagy előtte vesztették életüket. A brit hatóságok a kiszabadult túszok meghallgatásából, illetve az algériaiaktól kért tájékoztatásból igyekeznek majd pontos képet felvázolni a történtekről.
Hague “meglehetősen valószínűnek” nevezte ugyanakkor, hogy az algériai földgázkitermelő létesítményt megszálló terrorcsoport túszokat végzett ki még a katonai akció megindulása előtt.
Ezt támasztja alá a The Sunday Times értesülése is. A vasárnapi lap forrásai szerint a “nyugatiakra vadászó” támadók az egyik brit túszt azután ölték meg, hogy “csalinak” használva kihívatták vele rejtekhelyükről a rajtaütés során elrejtőzött többi britet. A lapnak beszámoló egyik szemtanú szerint a britre a támadók ráparancsoltak, hogy angolul szóljon a rejtőzködőkhöz, biztosítva őket arról, hogy nyugodtan előjöhetnek, életüket nem fenyegeti veszély, mert a túszejtők “csak az amerikaiakat keresik”.
Amint a britek előjöttek, a megnyugtatásukra felhasznált kollégájukat a támadók agyonlőtték – mondta a The Sunday Timesnak nyilatkozó szemtanú.
Az algériaiakat “érik ugyan bírálatok” a helyzet kezelésének módjáért, de az tény, hogy mindent megtettek a túszok életének megmentéséért – mondta a brit külügyminiszter.
Cameron a BBC-nek kifejtette: jóllehet “egyesek feltesznek majd kérdéseket” az algériai biztonsági erők fellépésével kapcsolatban, a túszok haláláért kizárólag “e gyáva, ördögi támadás” végrehajtói a felelősek. Hozzátette: ilyen méretű terrortámadással nagyon nehéz úgy szembeszállni, hogy a válaszlépés minden szempontból hibátlan legyen.
A brit miniszterelnök szerint a terrorizmus továbbra is globális fenyegetés, amelyre globális választ kell adni, ez azonban évekig, sőt akár évtizedekig is eltarthat.(MTI)

Scroll To Top