ÁKK: rekordot döntött a Prémium Magyar Államkötvény értékesítése februárban

Rekordot döntött a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) értékesítése februárban, a kötvényből 18,2 milliárd forint összegben vásárolt a lakosság az év második hónapjában – közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) csütörtökön.

Februárban a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya 66,3 milliárd forinttal emelkedett, így a teljes mennyiség jelenleg közel 1110 milliárd forint.
Az ÁKK Zrt. adatai szerint a lakossági állampapír-állomány 66,3 milliárd forintos növekedése a kamatozó kincstárjegyek állományának 45,8, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttes mennyiségének 1,7 milliárd forintos, és a féléves kincstárjegy állományának 0,6 milliárdos emelkedéséből adódott.
Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények állományának 18,2 milliárd forintos nettó növekedése rekordnak számít a bevezetés óta eltelt időszakban.
Az év első két hónapjában megvalósult 124,4 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a kamatozó kincstárjegyek állományára 93,7 milliárd, míg a féléves kincstárjegyekre 1,6 milliárd forint jut. A Prémium Magyar Államkötvény ebből további 22,2 milliárd, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttes állománya 6,9 milliárd forintot tett ki.
2013. február végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1109,8 milliárd forintra emelkedett. Az állományból a kamatozó kincstárjegyek 528,1 milliárd, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttes mennyisége 291,2 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 278,6 milliárd, a féléves kincstárjegy teljes állománya 11,9 milliárd forintra növekedett – olvasható a közleményben. (MTI)

Scroll To Top