ÁKK: közel másfél milliárd euró a PEMÁK állománya

A Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) összesen 1,45 milliárd euró értékben vásároltak február végéig – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Az állomány az év első két hónapjában 1,14 milliárd euróval nőtt.
Az ÁKK közleménye szerint 2013. február végéig, a PEMÁK bevezetése óta eltelt bő három hónap alatt 1,45 milliárd euró értékben kelt el az állampapírból. A hiánypótló devizaalapú állampapír-konstrukcióból az Államadósság Kezelő Központ legutóbb ötszáz millió euró értékben bocsátott ki, amely közel két hónap alatt csaknem el is fogyott.
A múlt év végén a teljes állomány 309 millió eurót tett ki, amelyből a belföldi intézményi befektetők 208 millió, a háztartások 87 millió, a külföldi befektetők 15 millió euró összegben vásároltak. Tekintettel az intenzív keresletre, az adósságkezelő januárban 1 milliárd euróra emelte meg a kibocsátott mennyiséget. Január végére a PEMÁK állomány 1346 millió euróra növekedett.
A február havi 104 millió eurónyi értékesített mennyiségből 38 milliót a lakosság, 48 milliót a belföldi intézmények és 18 millió euró összegben külföldi befektetők vásároltak. A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 11,3 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 85,7, a külföldieké pedig 3  százalék.
Az ÁKK Zrt. kiemelt célja 2013-ban is az államadósság belföldi befektetők, ezen belül elsősorban a lakosság általi finanszírozásának növelése. Továbbra is cél, hogy a lakosság forint megtakarításai mellett a befektetendő euróit is hosszabb futamidejű lekötések felé orientálja – áll a szervezet közleményében. (MTI)

Scroll To Top