ÁKK: erős kereslet a hosszabb lejáratú államkötvényekre

A hároméves kötvényből a meghirdetettnél kevesebbet értékesített, de az erős keresletre reagálva az ötéves és tízéves államkötvényekből az előzetesen felkínált mennyiségnél többet bocsátott ki csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A hároméves, 2016 decemberében lejáró hároméves kötvényre a meghirdetett 12 milliárd forint helyett csak 10 milliárd forintnyit értékesített az ÁKK, mivel csak 14,35 milliárd forintnyi ajánlat futott be. Az aukción kialakult 5,19 százalékos átlaghozam 21 bázisponttal alacsonyabb a másodpiaci referenciahozamnál és csak 1 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtt tartott előző aukción jegyzett hozamnál.
Jóval nagyobb kereslet fogadta az ötéves, 2018. decemberi lejáratra kínált kötvényt: a meghirdetett 10 milliárd forintra 83 milliárdot meghaladó vételi ajánlat érkezett, amiből az ÁKK 15 milliárdot fogadott el az előző aukcióéval megegyező 5,65 százalékos átlaghozammal, 26 bázisponttal a másodpiaci referenciahozam alatt.
A tízéves lejáratú kötvényből felkínált 5 milliárd forint helyett a 30 milliárd forintot megközelítő ajánlatra 7,5 milliárd forint értékben bocsátott ki az ÁKK. A 6,31 százalékos átlaghozam 17 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti aukció átlagánál, de 34 százalékkal alacsonyabb a legközelebbi lejárattal forgó kötvény másodpiaci hozamánál.(MTI)

Scroll To Top