ÁKK: a Citibank lett 2012 elsődleges állampapír-piaci forgalmazója

A Citibank Europe Plc nyerte el az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által alapított, „Az Év Elsődleges forgalmazója 2012-ben” díjat – közölte az ÁKK kedden az MTI-vel.

Az Államadósság Kezelő Központ közleménye szerint az ÁKK 1997 óta díjazza az elsődleges forgalmazókat különböző kategóriákban. Az adósságkezelő a forgalmazók sorrendjét az adott naptári évben a belföldi állampapírpiacon mutatott tevékenységük alapján állítja össze.
A díjak közül a legnagyobb elsődleges piaci részesedést elért elsődleges forgalmazónak járó elismerést a magyar államkötvények tekintetében szintén a Citibank Europe Plc, a diszkont kincstárjegyek esetében pedig az UniCredit Bank Hungary képviselője vehette át.
Az év legnagyobb másodlagos piaci részesedést elért elsődleges forgalmazója címmel a Goldman Sachs International büszkélkedhet.
Az ÁKK Zrt. legnagyobb forgalmú repó partnere 2012-ben a Citibank Europe Plc volt.
Az elsődleges piaci részesedését tavaly a legdinamikusabban növelő elsődleges forgalmazónak járó díjat az ING Bank N.V. kapta.
Az ÁKK közleménye kitér arra: az elsődleges forgalmazók kizárólagos jogot kapnak az állampapír aukciókon történő részvételre. Ennek fejében szerződéses kötelezettséget vállalnak, hogy az adott évben az aukciók keretében értékesített kötvények és 12 hónapos diszkont kincstárjegyek minimum 3 százalékát jegyzik le, valamint, hogy másodpiacon folyamatosan árat jegyeznek a forgalomban lévő állampapírokra.
Az elsődleges forgalmazók szerepe meghatározó az állam finanszírozásában. Teljesítményüket folyamatosan méri és ellenőrzi az ÁKK, ez alapján állítja fel minden évben a LEG-ek rangsorát.
Az ÁKK 2012-ben 8147 milliárd forint-állampapírt értékesített a piacon. A központi költségvetés tavalyi finanszírozásához szükséges forrásokat az elsődleges forgalmazói rendszer 82 százalékos mértékben biztosította. A mintegy 1733 milliárd forintos nettó forint piaci értékesítés nagy részét az ő vásárlásaik adták.
A pénzpiaci válság tapasztalatai alapján a 2013 évi finanszírozási terv is a piaci keresletre rugalmasan reagáló kibocsátási politika alkalmazására épül. Továbbra is alapvető cél az állam hosszú távon biztonságos finanszírozásának fenntartása, amely a tőkepiaci eszközökre épít – olvasható az ÁKK közleményében. (MTI)

Scroll To Top