Adóügyi átláthatóságot célzó javaslatot készít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy márciusban uniós jogi szabályozásra tesz javaslatot az adózás terén biztosítandó átláthatóság ügyében.

Az erről szóló közlemény szerint az elgondolás az adókikerülés elleni küzdelem jegyében született. A biztosi testület a nap folyamán úgynevezett orientációs vitában tekintette át azokat a főbb intézkedéseket, amelyek a korábbinál igazságosabb és átláthatóbb uniós adózási megközelítés szolgálatába állíthatók.
Jean-Claude Juncker, az EU javaslattevő-végrehajtó intézményének elnöke a közlemény szerint ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az adócsalás és az adókikerülés elleni küzdelem az általa vezetett testület egyik legfontosabb politikai prioritása.
A biztosok egyöntetű véleménye szerint – olvasható a közleményben – az elsődleges célkitűzés az, hogy minden vállalkozás ott fizessen adót, ahol nyereségtermelő gazdasági tevékenységét folytatja, és senki ne bújhasson ki kötelezettségei alól. E tekintetben a biztosi testület tagjai határozottan egyetértettek abban, hogy az adózási átláthatóságot mindenekelőtt a társasági adózás területén lenne szükséges fokozni.
Pierre Moscovicitől, a gazdasági és pénzügyekért, valamint adó- és vámügyért felelős EU-biztostól olyan kijelentést idézett az Európai Bizottság közleménye, miszerint “a visszaélésszerű adózásnak és a káros adóintézkedéseknek kedveznek a minél homályosabb feltételek: e praktikáknak természetes ellensége az átláthatóság és az együttműködés. Ideje, hogy olyan új korszakba lépjünk, amelyben az adóhatóságok megnyílnak egymás felé, és a kormányok szolidárisak egymással a mindenkire kiterjedő igazságos adózás biztosítása érdekében.”(MTI)

Scroll To Top