Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.08.19

Hamarosan beárazhatóak lesznek az Oroszország elleni szankciók továbbgyűrűző gazdasági hatások – Bővíti a rubel mozgásterét az orosz jegybank – Az amerikai, ázsiai és európai monetáris szigorítás, illetve lazítás képviselői csütörtökön ütköztetik érveiket.

  • Az elmúlt hét péntekén a geopolitikai aggodalmak újra felülkerekedtek az óvatos piaci optimizmuson, majd a hét első napján kitört óvatos piaci jókedv ellenére a bizonytalanság továbbra is fennmaradhat: az orosz-ukrán hírfolyam legfrissebb fejleményei ismét elkedvetleníthetik vagy éppen jobb kedvre deríthetik a befektetőket. A hét második  felében azonban különös figyelemre tarthatnak számot a Markit augusztusi beszerzési menedzserindexei, amelyekből előzetes képet kaphatunk majd az Oroszországgal szembeni
  • Hétfőn az orosz jegybank fontos lépést tett a szabadon lebegő rubel, illetve az inflációs célt követő monetáris politika felé, és ez az elmúlt hetek és hónapok pici bizonytalansága után rövid távon bátor lépésnek tekinthető. Az eurót és dollárt tartalmazó devizakosárral szemben az orosz fizetőeszköz a korábbi héttel szemben immár kilenc rubeles sávban ingadozhat majd (35,44 és 44,40 között). A kiszélesített sáv széleihez megérkező rubel esetében a jegybank a korábbi 1000 millió dollár helyett “mindössze” 350 millió dollárt fordít majd közvetlen, a jelenlegi helyzetben a rubel tovább gyengülését fékezni hivatott intervenciókra. A kiterjesztett sávon belüli közvetlen beavatkozásoktól a későbbiekben tartózkodik majd az orosz jegybank. A piaci szereplők reakciói alapján az orosz jegybank az inflációs célkövetésre történő fokozatos átállással a devizatartalékait is lassabban égetheti majd el, mindemellett kérdéses lehet, hogy az orosz-ukrán konfliktus esetleges újabb párhuzamosan tartogathat-e rövid távú veszélyeket az átmenet.
  • A héten, az Egyesült Államokból beérkező inflációs- és ingatlanpiaci adatsorok fényében ezúttal is a hét második fele ígérkezik mozgalmasnak. Szerdán este teszik közzé a Fed július 29-30-i ülésének jegyzőkönyvét, amelyből a befektetők további iránymutatást kaphatnak a tengerentúli monetáris politika irányáról. A piaci szereplők többsége igazából mégis a csütörtökön kezdődő, háromnapos Jackson Hole-i konferenciát várja. “A munkaerőpiac dinamikájának újraértékelése” címmel tematizált jegybankári találkozón a Fed elnökén kívül részt vesz és felszólal többek között Mario Draghi EKB-elnök is. A korábbi években a Jackson Hole-i szimpózium többször is előrevetítette a Fed monetáris politikájának a konferenciát követően bekövetkező változásait. A piaci szereplők ezúttal a tengerentúli munkaerőpiac javuló kilátásai és a felfelé kúszó inflációs ráta tükrében leginkább arra kíváncsiak, hogy a QE3 program leépítése után mikor léphet a monetáris szigorítás útjára a Fed, míg eközben pl. a japán vagy az európai jegybankárok éppen a monetáris politika további lazításának lehetőségeit latolgatják. szankcióknak az európai gazdaságra gyakorolt hatásairól.

Scroll To Top