Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.07.01 - Gazdasagportal.hu

Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.07.01

 A befektetői figyelem fokozatosan a második negyedéves, tengerentúli gyorsjelentési szezon irányába mozdulhat el.

  • A futball vb vége felé közeledve a befektetői figyelem fokozatosan a második negyedéves, tengerentúli gyorsjelentési szezon irányába mozdulhat el; amelyet hagyományosan (az azóta már a Dow Jones index komponensei közül kikerült) az amerikai alumíniumgyártó, az Alcoa beszámolójától származtatnak a piacok. Erre ugyanakkor a jövő hétig várnunk kell majd, azonban az előttünk álló néhány nap folyamán sem maradnak majd izgalmak nélkül a nemzetközi tőke- és devizapiacok.

 

  • Pénteken az Egyesült Államokban a Függetlenség Napja miatt nem lesz kereskedés; így a piaci szünnap miatt az átfogó munkaerőpiaci statisztikák ezúttal csütörtökön látnak majd napvilágot. Míg az elemzői konszenzus szerint a munkanélküliségi ráta 6,3%-on ragadhatott; a piaci várakozások szerint a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 215 ezer fővel bővülhetett június folyamán. Mindemellett Európában is a lehetséges bővülésre koncentrálhatnak a piacok: a munkaerőpiac helyett azonban a jegybanki likviditásé lehet a főszerep: csütörtökön tartja soron következő kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, míg a mennyiségi lazítás eszközét vélhetően ismét meglebegtető Mario Draghi szavai ezúttal is kiemelt érdeklődésre tarthatnak majd számot.

 

  • Az elmúlt hetekben csupán oldalazó USDJPY kurzusa újra magához tért csipkerózsika álmából. Sőt, a kurzus a jelentős pénteki lendületével rögtön le is törte a 200-napos mozgóátlagot (101,64-nél), így az árfolyam ismét fontos támasz közelébe érkezett meg. Amennyiben a 101,20-as támasz letörése kerülne, a piaci fókusz középpontjába 100,75-ös februári, lokális mélypont kerülne majd, amely alá süllyedve jelentős tér nyílhatna meg lefelé a devizapár csökkenése előtt.

 

  • Jelentős erőt mutatott az indonéz rúpia az amerikai dollárral szemben. Az indonéz fizetőeszköz február óta nem látott erősödésbe kezdett az elmúlt hét utolsó napján és a hétfői kereskedésben is, miután a befektetők várják a következő héten esedékes indonéz elnökválasztás eredményeit. A piacok vélhetően a jakartai kormányzó, a reform-párti Joko Widodo győzelmében bíznak, aki a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 48%-át zsebelheti be, megelőzve ezzel a jelenleg csupán második helyre aspiráló Prabowo Subaintot. Az elkövetkező hetek nagy kérdése pedig az lehet, hogy az USDIDR esetében csupán megelőlegezett befektetői bizalmat, avagy valódi, rövid távú trendfordulót láthattunk.

Scroll To Top