Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.06.17.

Bár az elmúlt héten beszökött ború a börzékre, azonban a borongós hangulatban jobban teljesítő nemesfémek mellett az ipari fémek is tartogattak érdekességeket. Annak fényében pedig különösen, hogy a réz árfolyamának változását mennyire másképp látják a piaci szereplők. 

  • Bár az elmúlt héten beszökött ború a börzékre, azonban a borongós hangulatban jobban teljesítő nemesfémek mellett az ipari fémek is tartogattak érdekességeket. Annak fényében pedig különösen, hogy a réz árfolyamának változását mennyire másképp látják a piaci szereplők. Az elmúlt hét második felében közzétett májusi, a vártnál kedvezőbb kínai ipari termelési statisztikák nyomán enyhülni látszottak kínai kereslet további csökkenésével kapcsolatos várakozások; azonban az elemzők másik része szerint a réz árfolyamának hanyatlása az év második felében akár még tovább folytatódhat. A kínai (ún. CCFD) finanszírozási ügyletek további visszaszorulása -amelyek során a résztvevők előszeretettel használták fel mögöttes fedezetként többek között a rezet is-, újra rányomhatja a bélyegét az árfolyamra.

 

  •  Hullámvasútra ült a lengyel fizetőeszköz az elmúlt hetekben. A zloty az euróval szembeni-, május második fele óta irányadó, masszív erősödését követően kezdett jelentős gyengülésbe az elmúlt héten, miután egy lengyel hetilap nemrég olyan hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyben Marek Belka jegybankelnök még 2013 júliusában kérte a lengyel pénzügyminiszter leváltását; amelynek fejében biztosította volna a kormány gazdaságélénkítő intézkedések jegybank általi támogatását. Az ügyből hatalmas belpolitikai botrány keveredett; mindemellett érdemes kiemelni, hogy a zloty gyengülése mögött a pénteken publikált, váratlanul 11-hónapos mélypontra süllyedő lengyel inflációs ráta is kiemelt szerepet játszhatott; amelyet követően a piaci szereplők egy része nem zárta ki a közeljövőben végrehajtott, újabb lengyel kamatcsökkentés lehetőségét. Érdemes mindemellett egy pillantást vetni az EURPLN technikai képére is: a heti bontású grafikonon látható, hogy a kurzus egy szimmetrikus háromszög formációból lefelé tört ki május végén, azonban a technikai kép alapján valószínűsíthető, hogy rövid távon ismét a vevők ragadhatják magukhoz az irányítást. Ebben az esetben, ha a zloty tovább gyengül az euróval szemben; a korábbi háromszög alsó trendvonalának visszatesztelése következhet, 4,1670-nél. (http://goo.gl/AnVY2P)

 

  • A piaci szereplők szerdán este ismerhetik meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kétnapos kamatdöntő ülésének végeredményét. Az irányadó ráta változatlan szinten tartása mellett a ’tapír’ tovább lépkedhet előre: a QE3 program decemberben megkezdett mérséklése tovább folytatódhat. Az előzetes várakozások szerint az eszközvásárlási műveletek keretösszege újabb 10mrd dollárral 35mrd dollárra mérséklődhet; mindemellett a felfrissített növekedési- és inflációs előrejelzések mellett a befektetők a Nyíltpiaci Bizottság összegzett kamatemelési várakozásainak aktuális állását is

megismerik majd, amelytől a további iránymutatást remélnek a résztvevők a monetáris szigorítás első időpontjára vonatkozóan.

Scroll To Top