Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.06.11.

Jó hangulatban zárult az elmúlt hét a tőkepiacokon, majd a hétfői kereskedés is a rekordok jegyében telt el: a német DAX index a lélektani 10 000 pontos szintet ostromolta meg sikerrel, míg az óceán túlpartján mind a Dow Jones-, mind az S&P500-as részvényindex új történelmi csúcsokon indította a hetet. 

  • Jó hangulatban zárult az elmúlt hét a tőkepiacokon, majd a hétfői kereskedés is a rekordok jegyében telt el: a német DAX index a lélektani 10 000 pontos szintet ostromolta meg sikerrel, míg az óceán túlpartján mind a Dow Jones-, mind az S&P500-as részvényindex új történelmi csúcsokon indította a hetet. A piacokra pedig beköszönthet a nyár: a félelem-indexként is emlegetett VIX index (az S&P500-as indexre kötött opciókból származtatott, előretekintő volatilitást számszerűsítő mutató) az elmúlt hét péntekén a 11-es szint alá is benézett, amelyre 2007 februárja óta nem volt példa. De mit is jelenthet mindez számunkra: a vihar előtti csendet vagy a piacokra valóban bekúszó nyári mocsárgázolás langyos előszelét? Nos; egyáltalán nem biztos, hogy erre a kérdésre az előttünk álló néhány nap folyamán érdemben választ kapunk.

 

  • Szerdán, közép-európai idő szerint késő este tartja kamat meghatározó ülését az új-zélandi jegybank. Az elemzői várakozások szerint újabb 25 bázisponttal 3,25%-ra kúszhat az alapkamat, miután a szigetország központi bankja a fejlett országok jegybankjai közül elsőként emelte meg 3,00%-ra az alapkamatot áprilisban. Bár Graeme Wheeler jegybankelnök nemrég meglebegtette, hogy a jegybank végső esetben kész közvetlen intervenciót is bevetni, hogy az új-zélandi dollár erősödését érdemben ellensúlyozza; így amennyiben a jegybankelnök újra utalást tenne a szigetország fizetőeszközének ’túlzott’ erejére; az új-zélandi dollár gyengülhet majd, többek között az amerikai dollárral szemben.

 

  • Jelentős emelkedést produkált a kávé árfolyama az év első néhány hónapjában azt követően, hogy Brazíliát, a világ legnagyobb kávétermelő országát rendkívüli szárazság sújtotta. A kávé határidős jegyzése azonban a kétéves, áprilisi csúcsáról eddig több mint 20%-ot süllyedt; miután a beköszöntött brazil esőzések-, valamint a növekvő nemzetközi kávé-készletek együttesen eddig enyhíteni tudták a brazil aszály kávéra gyakorolt negatív hatásait. Bár a piaci konszenzus arra számít, hogy az év második felére valószínűsített, újabb időjárási anomáliák ismét volatilitást csempészhetnek a kávé piacára; azonban rövid távon lehet még tere az árfolyam csökkenésének, így az 1,7000 $/font-os szint alá kerülő kávé esetében immár ’medve piacról’ beszélhetünk.

Scroll To Top