Adam Michnik: a német külügyminiszter az 1938-as megbékélési politika hibájába esik

A német külügyminiszter az Oroszországgal folytatott párbeszédre alapozó válságkezeléssel ugyanazt a hibát követi el, mint Neville Chamberlain brit miniszterelnök 1938-ban a náci Németország megbékítésére törekvő politikával – mondta Adam Michnik történész, a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap főszerkesztője egy pénteki német lapinterjúban.

Az egykori lengyel demokratikus ellenzék tekintélyes alakja a Die Weltnek adott interjúban kifejtette: Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter éppen olyan “gondolkodási hibát” vét, mint a Csehszlovákia feldarabolásáról szóló müncheni egyezmény megkötése idején Chamberlain, aki úgy vélte, hogy tárgyalni kell Hitlerrel és “oda kell adni neki, amit akar, és aztán nyugalom lesz”.
Hozzátette: “annak, aki kezet nyújt (Vlagyimir) Putyinnak, rögtön meg kell számolnia az ujjait, hogy megvannak-e mind”, mert az orosz elnök “a kompromisszumot a gyengeség jelének tartja”.
Adam Michnik szerint tárgyalás helyett “kemény büntetőintézkedésekre” van szükség Oroszországgal szemben. Miután a varsói kommunista vezetés 1981-ben bevezette a szükségállapotot, a Nyugat szankciókat vezetett be Lengyelország ellen, amelyek “hatásosak voltak, nem két hét, nem két hónap és nem is két év alatt, de elérték a céljukat” – mondta.
A Gazeta Wyborcza főszerkesztője szerint Moszkva politikája az utóbbi 30 évben kiszámítható volt, de ez megváltozott. Senki sem látta előre, hogy Oroszország megszállja és bekebelezi a Krím félszigetet, és senki sem tudja, hogy mit tesz majd holnap, ezért a Nyugatnak olyan politikát kell folytatnia, amellyel jelzi az orosz eliteknek, hogy a saját érdekükben vissza kell fogniuk magukat – hangsúlyozta Adam Michnik.(MTI)

Scroll To Top