A vevők elkezdték keresni az olcsóbb ingatlanokat, de a nagyvárosok drágulása nem áll meg

A tavasz egy igen népszerű időszakot jelent az ingatlanpiacon. A természet ébredésével párhuzamosan a vevők is új erőre kapnak, ami az árakra és a forgalomra egyaránt rányomja a bélyegét. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy látszólag az árak egyes területeken már elértek egy határt, mert az érdeklődők egyre inkább az olcsó ingatlanok felé húznak.

 

A kistelepülések ingatlanpiaca is fellendül

A KSH legutóbb kiadott lakáspiaci jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott el, vagyis az átlagárak kisebb mértékben – 2,8%-kal – emelkedtek 2016-hoz viszonyítva. Mindez azt jelenti, hogy élénkül a kistelepülések ingatlanpiaca.

Egyre többen érdeklődnek a fővárosi agglomeráció iránt is, hiszen sokaknak le kell adniuk az eredeti igényeikből, ha ki akarnak jönni a költözésre szánt büdzséjükből. Az érdeklődők leggyakrabban az elhelyezkedésből adnak lentebb.

Tény ugyanis, hogy Budapesttől néhány kilométerre ugyanazért az összegért nagyobb és jobb minőségű otthonra lehet találni, mint a fővárosban. Ez a döntés persze magával vonja az utazási időt és költségeket – ezt azonban sokan bevállalják.

 

Nem minden nagyvárosban indult dinamikusan az év

Az ország kettészakadására néhány ével korábban figyelhettünk fel, amikor az átlagárak elkezdtek dinamikusan bővülni. Ez az eltérés az árváltozásokban is érvényesült, több olyan példát láttunk,hogy a hasonló adottságú települések egyikén kétszámjegyű volt a drágulás, míg a másikban visszaestek az átlagárak.

Az átlagos ingatlanárak változása az ország egyes nagyvárosaiban (2017. december és 2018. január között)

 

Jelenleg ennyire éles különbségek már nem mutatkoznak, ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen eltűntek. Erre vonatkozóan kiváló példát adnak az ország nyugati nagyvárosai. Ha az év elejét vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy vannak olyan városok – Szekszárd, Veszprém, Tatabánya –, ahol kismértékben csökkentek az átlagos ingatlanárak. Ezzel párhuzamosan akadnak olyan települések – Pécs, Budapest –, ahol 3-4%-os bővülés mutatkozott mindössze egy hónap alatt.

 

Nézzünk a százalékok mögé

A százalékokon túl izgalmasabb kérdés, hol milyen árakkal találkozhatnak az érdeklődők, illetve milyen árakon reális meghirdetni egy-egy ingatlant. Ebben a kérdésben a fent említett, százalékok alapján kialakított sorrendhez képest eltérő lista tapasztalható.

Persze ezt részben befolyásolja a típus, ezúttal vegyük szemügyre közelebbről a lakásokat. Az egyes területeken kívül egyébként bizonyos típusokra is érvényes egyfajta újrafelfedezés. A panelek az utóbbi évek slágertermékeinek tekinthetők, hiszen a téglaépítésű társaikhoz képest akár milliókkal olcsóbban lehet hozzájutni.

A családi házak átalagárai az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2018. januári adatok alapján)

 

A vidéki nagyvárosok viszonylatában a közepes kategóriát a panelek esetén 200-250 ezer Ft/m2, a téglaépítésűeknél pedig 260-300 ezer Ft/m2 átlagár jelenti. Ez tapasztalható többek között Tatabányán és Pécsen, ehhez viszonyítva 15-28%-kal kedvezőbb árszínvonalra lehet számítani a Kaposváron és Szekszárdon meghirdetett lakások esetén, Kecskeméten és Veszprémben pedig 20-28%-kal drágábbak az ingatlantípusok.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

Scroll To Top