A vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai GDP a harmadik negyedévben

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben éves összevetésben a csütörtökön publikált első becslés alapján.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) előzetes adatként csütörtökön azt közölte, hogy a szeptember végével záródott három hónapban az amerikai bruttó hazai termék (GDP) évi 4,9 százalékkal, 2021 utolsó negyedéve óta a leggyorsabb ütemben bővült, nagyobb mértékben az elemzők által várt 4,3 százaléknál és a második negyedévben mért 2,1 százalékos növekedésnél.
A növekedés fő hajtóereje a fogyasztói kiadások bővülése volt. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.
A harmadik negyedévben a fogyasztói kiadások 4 százalékkal, 2021 utolsó negyedéve óta a legnagyobb mértékben bővültek a második negyedévben regisztrált 0,8 százalékos növekedést követően. A fogyasztói kiadások növekedéséhez leginkább a lakhatásra és közüzemi szolgáltatásokra, az egészségügyi, pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokra, az élelmezési és szálláshely-szolgáltatásokra valamint a nem tartós javakra (különösen a vényköteles gyógyszerekre) fordított kiadások járultak hozzá.
A július-szeptemberi időszakban az export 6,2 százalékkal emelkedett, a második negyedévben mért 9,3 százalékos visszaesés után, hasonlóképpen az import 5,7 százalékkal nőtt az előző negyedévi 7,6 százalékos csökkenést követően. A lakáscélú állóeszköz-beruházások csaknem két éve először mutattak emelkedést, a kormányzati kiadások pedig gyorsuló ütemben nőttek. Ugyanakkor a nem lakáscélú állóeszköz-beruházások két éve először csökkentek.
A harmadik negyedévre vonatkozó, teljesebb adatokon alapuló második becslést november 29-én teszik közzé.(MTI)

Scroll To Top