A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban júniusban - Gazdasagportal.hu

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban júniusban

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban az Egyesült Államokban, miközben a munkanélküliségi ráta elrugaszkodott a közel öt évtizedes mélypontról.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 224 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 160 ezres bővülésre számítottak.
Némileg árnyalhatja a képet, hogy a 224 ezerből 33 ezer új munkahely a kormányzati szektorban létesült, valószínűleg a 2020-as népszámlálással összefüggésben.
A foglalkoztatottak számának májusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 75 ezerről 72 ezerre mérsékelte.
A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 3,7 százalékra emelkedett. Elemzők arra számítottak, hogy a májusban és áprilisban mért szinten, 3,6 százalékon, azaz közel öt évtizedes mélyponton marad a mutató értéke.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 62,9 százalékra nőtt a májusi 62,8 százalékról.
Az átlagos órabérek májushoz képest 0,2 százalékkal nőttek, miközben elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben 3,1 százalékkal emelkedtek az órabérek júniusban, csakúgy mint májusban, ez ugyancsak gyengébb adat a 3,2 százalékos elemzői várakozásoknál.
Az átlagos heti munkaidő júniusban és májusban egyaránt 34,4 óra volt, összhangban az elemzői várakozásokkal.(MTI)

Scroll To Top