A vártnál lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben - Gazdasagportal.hu

A vártnál lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben

A vártnál kissé lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy éves összevetésben 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben. Elemzők 2,4 százalékot vártak az augusztusban mért 2,7 százalék után.
Havi összehasonlításban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben. Elemzők az augusztusival megegyező ütemre, 0,1 százalékos emelkedésre számítottak.
Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció havi összevetésben ugyancsak 0,1 százalékkal nőtt, csakúgy mint augusztusban, de elemzők gyorsuló ütemet, 0,2 százalékot vártak. Éves szinten 2,2 százalékon állt a maginfláció augusztusban és szeptemberben is. Elemzők 2,3 százalékos éves emelkedésre számítottak.
Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal, az energiáé pedig 4,8 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül a benzin 9,1 százalékkal, a fűtőolaj pedig 23,4 százalékkal drágult. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak stagnáltak, az energiaárak pedig 0,5 százalékkal csökkentek.

A vártnál alacsonyabb inflációs adatok közzététele után a kétéves államkötvények hozama 2,848 százalékra esett a 2,865 százalékos korábbi napi csúcsról. A tízéves államkötvények hozama pedig 3,195 százalékról 3,172 százalékra mérséklődött.
A friss inflációs adatok valószínűleg nemigen változtatnak azokon a várakozásokon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folytatja a fokozatos kamatemelési politikáját, és decemberi ülésén minden bizonnyal ismét kamatot emel, idén immár negyedjére.
A Fed inflációs célszáma 2 százalék. A Fed nem a fogyasztóiár-indexben, hanem az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexében határozza meg célját. A 2 százalékos célszámot 2012 áprilisa óta először márciusban érte el ez az árindex. Áprilisban és júniusban 1,9 százalékra, májusban, júliusban és augusztusban pedig 2,0 százalékra rúgott az értéke.(MTI)

Scroll To Top