A vártnál erősebben emelkedtek fogyasztói árak Németországban februárban

A vártnál erősebb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak februárban Németországban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt előzetes adatai szerint az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban. Elemzők 0,5 százalékos emelkedésre számítottak a januári 0,8 százalékos növekedés után.
Az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékkal kapaszkodtak feljebb a fogyasztói árak, ami tavaly március óta a legerősebb ütem. Elemzők 1,2 százalékos emelkedésre számítottak a januárban mért 1,0 százalékos növekedés után.
Februárban éves összevetésben az árucikkek 1,0 százalékkal drágultak, a szolgáltatások ára pedig 1,4 százalékkal ugrott meg. A háztartási energia és az üzemanyagok ára emelkedésre váltott, a decemberi 6,0 százalékos és a januári 2,3 százalékos csökkenés után februárban már 0,3 százalékos emelkedést mértek.

A statisztikai hivatal közleményében arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány okozott bizonyos adatgyűjtési problémákat, mivel a zárlat miatt számos termék nem volt elérhető a piacon.
Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 1,6 százalékkal ugrott meg tavaly februárhoz képest, összhangban az elemzői várakozásokkal. Januárban is 1,6 százalékot tett ki az éves összevetésű ütem.
Havi összevetésben 0,6 százalékkal nőtt a mutató, miközben elemzők 0,5 százalékos emelkedésre számítottak a januári 1,4 százalékos növekedés után.
Az euróövezet legnagyobb gazdaságának az inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.
Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.(MTI)

Scroll To Top