A várakozásokat ismét magasan túlszárnyalva nőtt Kína exportja augusztusban

A várakozásokat ismét magasan túlszárnyalva nőtt Kína exportja augusztusban, az import visszaesése azonban tovább mélyült.

A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 9,5 százalékkal bővült. Elemzők 7,1 százalékos növekedésre számítottak a júliusi 7,2 százalékos erősödést követően. A kínai kivitel bővülése ezzel csaknem másfél éves rekordot döntött, utoljára tavaly márciusban mértek ennél nagyobb ütemű – 14,2 százalékos – növekedést.
A behozatal dollárban számolt értéke ezzel szemben 2,1 százalékkal visszaesett a múlt hónapban, a második egymást követő hónapban zsugorodott. Elemzők az import 0,1 százalékos erősödését várták a júliusi 1,4 százalékos csökkenés után. A kínai behozatal dollárban számított értéke idén még csak egyetlen hónapban – júniusban – emelkedett.
Az év első nyolc hónapját tekintve az export 2,3 százalékkal, az import pedig 5,2 százalékkal esett vissza az elmúlt év azonos időszakához képest a koronavírus-járvány gazdaságbénító hatásai nyomán.
A kínai külkereskedelmi mérleg 58,93 milliárd dolláros többlettel zárt augusztusban. Elemzők 50,50 milliárd dolláros szufficitet jósoltak a júliusi 62,33 milliárd dolláros többlet után.
A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 11,6 százalékkal nőtt, az importé pedig 0,5 százalékkal csökkent augusztusban éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 416,59 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.
A South China Morning Post című hongkongi lap számításai szerint a politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína exportja augusztusban éves összevetésben 20 százalékkal 44,8 milliárd dollárra emelkedett, az Egyesült Államokból származó import pedig 1,8 százalékkal 10,5 milliárd dollárra nőtt. Kína az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus feloldását célzó, januárban aláírt részmegállapodásban egyebek mellett arra tett ígéretet, hogy két éven elül 80 milliárd dollárral növeli az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalát. Az amerikai termékek importja azonban lassú ütemben bővül annak ellenére, hogy Kína tett erőfeszítéseket a megállapodásban rögzítettek betartására, és a múlt hónapban nagy mennyiségben vásárolt amerikai szójababot és kukoricát.
Az év első nyolc hónapját tekintve Kína az Európai Unióba irányuló exportja 2,1 százalékkal növekedett, gyorsuló ütemben a január-júliusban regisztrált 0,7 százalékos bővüléshez képest. Az Európai Unióból származó import pedig 6,8 százalékkal zsugorodott éves bázison az év első nyolc hónapjában, ami a visszaesés mérséklődését jelzi a január-júliusi 8,5 százalékos csökkenésről.
Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben – először esett vissza azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.
Egyes szakértők úgy vélik, amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lecsendesülését, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előrejelezve.(MTI)

Scroll To Top