A valaha mért legerősebb ütemben esett vissza a francia magánszektor teljesítménye márciusban - Gazdasagportal.hu

A valaha mért legerősebb ütemben esett vissza a francia magánszektor teljesítménye márciusban

A valaha mért legerősebb ütemben esett vissza a francia gazdaság magánszektorának teljesítménye márciusban annak következtében, hogy a gyorsan terjedő koronavírus-járvány számos vállalkozást kényszerített tevékenységének leállítására.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének kedden közölt előzetes adatai szerint a szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 29,0 pontra csökkent a februári 52,2 pontról. A márciusi érték a legalacsonyabb az adatok gyűjtésének kezdete, 1998 májusa óta.
Elemzők kisebb mértékű visszaesésre, 42,0 pontos értékre számítottak.
A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 86 havi mélypontra, 42,9 pontra csökkent a februári 49,8 pontról. Elemzők rosszabb értékre, 40,0 pontra számítottak.
A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 30,2 pontra, minden idők legalacsonyabb szintjére zuhant a februári 52,0 pontról. Elemzők jóval erősebb adatot, 39,8 pontot vártak.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az új rendelések rekordütemű visszaesésével párhuzamosan közel három és fél év óta először a francia magánvállalatok márciusban csökkentették a munkavállalók létszámát, ráadásul 2013 áprilisa óta a legerősebb mértékben. A feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban egyaránt voltak leépítések, a feldolgozóipari vállalatok körében erősebb ütemben. Jelentősen romlottak az egy évre előremutató várakozások is, a vonatkozó mérések kezdete, 2012 júliusa óta a legalacsonyabb szintre zuhant a bizalom mindkét ágazatban.
Az adatokat kommentálva Eliot Kerr, az IHS Markit közgazdásza kiemelte: az új koronavírus gyors terjedése miatt elrendelt leállások széleskörű zavarokat okoztak a francia gazdaságban. A márciusi beszerzésimenedzser-indexek azt jelzik, hogy a hazai össztermék csökkenésének évesített üteme a két számjeggyel mérhető tartomány felé közelít.(MTI)

Scroll To Top