A Telenor 1,2 gigabit sebességű mobilinternetet tesztelt

A Telenor másodpercenként 1,2 gigabit (Gbps) feletti adatátviteli sebességet ért el mobilinterneten partnerével, a ZTE-vel közösen végzett tesztelésen – közölte a mobilszolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Az újonnan tesztelt technológiát, amely a 4. és 5. generációs mobilinternet hálózatok közti átkötést jelentheti, többszörös sebesség és kapacitás mellett alacsonyabb válaszidő jellemzi.
A bemutatott technológia elterjedése segíti a stabil és jó minőségű mobilinternet-elérést zsúfoltabb területeken is, például stadionok, koncertek, fesztiválok helyszínén, a megnövekedett sebesség pedig például szuper-felbontású videók továbbítására is alkalmas lehet – írták a közleményben.
A tesztet a Telenor törökbálinti székházának rádiós kísérleti helyiségében végezték.
A Telenor által nyújtott jelenlegi leggyorsabb 4G+ mobilinternet másodpercenként 300 megabit (Mbps) elméleti letöltési sebességre képes. Ez a gyakorlatban egy DVD-nyi adat letöltését mintegy 2 perc alatt teszi lehetővé, míg a most tesztelt technológia segítségével egy DVD-nyi adatmennyiség 31 és fél másodperc alatt tölthető le a mobilhálózaton.
A jelenlegi 4G+ hálózaton a válaszidő jellemzően 16-30 milliszekundum (ms), az új technológia képes ezt 10 ms alá vinni. Ez a gyors válaszidő már alkalmas az önjáró és hálózatban közlekedő járművek irányítására és azok egymás közti kommunikációjára, valamint a precízebb távorvoslásra is lehetőséget biztosít.
A Telenor közölte azt is, hogy 4G szolgáltatásának kültéri lakossági lefedettsége országosan mintegy 98 százalékos. Az épületek több fallal elválasztott, belső helyiségeiben elérhető 4G+ lefedettség Budapesten már eléri a 84,9 százalékot, és több nagyvárosban zajlik hasonló fejlesztés.
A Telekom és az Ericsson Magyarország egy hónappal ezelőtt szintén tesztelt 1200 Mbps sebességű mobiltechnológiát.(MTI)

Scroll To Top