A szlovén kormány nem kívánja eltávolítani a drótkerítést határáról - Gazdasagportal.hu

A szlovén kormány nem kívánja eltávolítani a drótkerítést határáról

A szlovén kormány nem kívánja eltávolítani a drótkerítést Horvátországgal közös határáról, amelyet az illegális migránsáradat megfékezésére még tavaly állított fel, mert szerinte a menekülthelyzet még mindig nem stabil a görög-macedón határon – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV) szerdán.

Március eleje óta – miután lezárult a migránsok előtt az úgynevezett balkáni útvonal -, Szlovéniában mindössze két határsértést regisztráltak a hatóságok, mindkét esetben migránsok egy kisebb csoportja próbált meg Horvátországból Szlovéniába átjutni a zöldhatáron.
A szlovén kormány a technikai akadályokról az események alakulásától és a kockázattól függően hoz meg minden további döntést.
A kabinet szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió megállapodást kötött Törökországgal a migránsáradat megfékezésére, a macedón-görög határon továbbra is 50 ezer menekült várakozik, és Nyugat-Európába akar jutni, valamint Törökországból továbbra is érkeznek menekültek Görögországba.
A 671 kilométer hosszúságú szlovén-horvát szárazföldi határszakaszon 176 kilométer pengés drótkerítést telepítettek tavaly a szlovén hatóságok, később egy részüket panelkerítésekre cserélték le, ott, ahol településeken és turisztikailag fontos helyszíneken halad át. Azon a helyeken, ahol nem állítottak fel technikai akadályt, megerősítették a határvédelmet.
A kabinet figyelmeztetett, hogy a szerb-magyar határszakaszon jelenleg is több száz migráns próbál meg illegálisan átkelni naponta, ezért a fizikai védelem önmagában nem elég.
Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Szlovéniában október közepe óta közel 500 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.
Szlovénia nemrég két kisebb csoport menekültet is fogadott Görögországból és Olaszországból, az uniós áttelepítési program keretében.
(MTI)
[facebook-page-plugin href=”https://www.facebook.com/GazdasagPortalhu-313314365441729/” width=”480″ height=”600″ cover=”true” facepile=”false” tabs=”timeline” adapt=”true”]
Scroll To Top