A szlovák külügyminiszter szerint az orosz kisebbségpolitika Hitler szudétanémetekkel szembeni politikájára emlékeztet

A szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajcák veszélyesnek és elfogadhatatlannak nevezte az orosz kisebbségpolitikát, amely szerinte Hitler szudétanémetekkel szembeni politikájára emlékeztet.

A szlovák politikus pénteken az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: hisz az országok függetlenségében, abban, hogy joguk van dönteni a jövőjüket és stratégiai érdekeiket illetően, és ez az egykori Szovjetunió országaira is vonatkozik. Oroszország most olyan eszközt vetett be, amely megakadályozza a kelet-európai országok NATO-hoz és az Európai Unióhoz való közeledését.
A szlovák külügyminiszter kifejtette: nagyon veszélyes és elfogadhatatlan, ha egy ország feljogosítva érzi magát, hogy döntsön másik országban élő kisebbségének sorsa felől. “Emlékszünk rá, miképpen védelmezte Hitler a Szudéta-vidéken élő német kisebbséget, aztán arra is emlékszünk, mi történt végül” – mondta Lajcák. Úgy fogalmazott: nem kérdés, hogy Ukrajna területi integritása megsérült és a Krímet a nemzetközi jog ellenére is annektálta Oroszország.
Hibának nevezte azonban, hogy mindenki Oroszországról beszél, de csak nagyon kevesen beszélnek Oroszországgal. A külügyminiszter hangsúlyozta: Ukrajnával szomszédos országként nagyon aggódnak a kialakult helyzet miatt, mivel Szlovákia teljesen függ az orosz olajtól és gáztól.(MTI)

Scroll To Top