A szíriai fegyverszállítási embargó jövőjéről vitáznak az uniós külügyminiszterek

A május 31-én lejáró szíriai fegyverszállítási embargó meghosszabbításáról vagy feloldásáról kell dönteniük hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok külügyminisztereinek.

A feloldás mellett érvelő Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Olaszország szerint hadfelszereléssel is segítséget kellene nyújtani az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad elnök állig felfegyverzett hadserege ellen harcoló felkelők mérsékelt szárnyának. Ezzel szemben azonban elhangzik az az ellenérv, hogy a Szabad Szíriai Hadseregnek szánt nyugati fegyvereket a radikális iszlamista felkelők – például az an-Nuszra Front emberei – kaparinthatnák meg. Néhány uniós ország – így például Ausztria, Csehország, Finnország, Hollandia, Svédország – ezért a Szíriába irányuló fegyverszállítás tilalmát egy évvel szeretné meghosszabbíttatni.
Köztes változatként szóba került az a lehetőség, hogy csak két-három hónappal hosszabbítanák meg az embargót – vagyis annyi időre, amennyi elég lehet ahhoz, hogy kiderüljön, komolyan vehető-e a felek megbékélési szándéka a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi diplomácia terepén újabb genfi konferenciát igyekeznek előkészíteni a nagyhatalmak. Hétfőn a brüsszeli EU-külügyminiszteri értekezlet mellett Párizs is fontos helyszíne a Szíriával kapcsolatos tárgyalásoknak: Laurent Fabius francia külügyminiszter John Kerryt és Szergej Lavrovot, az amerikai, illetve az orosz diplomácia irányítóját látja vendégül.
Brüsszeli médiaértesülés szerint az amerikaiak támogatnák, ha EU-országok hadfelszerelést szállítanának a felkelőknek, míg Izrael inkább azon az állásponton van, hogy nem kellene még több fegyvert juttatni Szíriába.
A “Genf 2”-ként emlegetett újabb Szíria-tanácskozás összehívásának esélyét az a friss fejlemény növelte meg, hogy nyugati elemzések – így például a német hírszerzés múlt héten nyilvánosságra is hozott értékelése – szerint az Aszad-rezsim helyzete katonai szempontból szilárdabbá vált. Amerikai részről most már nem beszélnek arról, hogy bármiféle rendezés első lépéseként, mintegy előfeltételeként Aszadnak távoznia kell a hatalomból. A damaszkuszi rezsim a minap jelezte, hogy nem zárkózik el eleve egy “Genf 2” tanácskozáson való részvételtől. A kérdés most már az, hogy az egymással éles vitákat folytató ellenzéki csoportok képesek-e közös álláspontra jutni.
A hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri tanácskozáson uniós diplomaták szerint megpróbálnak valamilyen kompromisszumos formulát találni a fegyverembargó kérdésére. Ilyen diplomáciai bűvészmutatvány lehet például – mondta egy nevének mellőzését kérő forrás -, hogy az embargót elvben feloldják, de a döntés gyakorlati végrehajtását egyelőre felfüggesztik. Ha teret engednek valamilyen korlátozott hadfelszerelés-szállításnak, akkor sem mindegy, hogy a továbbra is tiltott fegyverekről állítanak-e össze feketelistát – és minden mást szabad lesz szállítani -, vagy pedig az engedélyezett termékek körét nevesítik. A közös állásfoglalást még szövegezik. Mint előzetesen kiszivárgott, abban felhívással kívánnak fordulni az ENSZ-hez, hogy a háborús bűncselekmények ügyében eljárni hivatott büntető bírósága ne habozzon fellépni szíriai ügyekben. (MTI)

Scroll To Top