A spanyol kormány több mint 7,3 milliárd eurót fordít hadászati korszerűsítésre

A spanyol kormány több mint 7,3 milliárd euró értékű hadászati korszerűsítést hagyott jóvá pénteki ülésén Madridban.

Az elképzelések szerint az összegből a következő 14 évben megújul a hadihajók, a páncélozott harckocsik és a vadászrepülőgépek állománya.
A galiciai Navantia hajógyárban öt darab, a legmodernebb technológiával felszerelt F-110-es fregatt készül majd a spanyol hadsereg számára, mintegy 4,3 milliárd euró értékben.
Továbbá 2,1 milliárd eurót költenek 348 darab 8×8 Dragón típusú páncélozott harckocsira, és 906 millió eurót szánnak az Eurofighter 2000 projekt folytatására, a már meglévő vadászgépek korszerűsítésére.
Spanyolország összesen 73 harci repülőt rendelt meg a program keretében, amelyből eddig 69-et kapott meg, a hiányzó négy gépet pedig jövőre veheti át.

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter az Onda Cero rádióadónak nyilatkozva “társadalmi kiadásnak” nevezte a hadászati eszközök korszerűsítését, érvelése szerint az nemcsak a védelemhez és biztonsághoz járul hozzá, hanem több ezer munkahelyet teremt a következő években Spanyolországban, így kedvez az iparnak és a technológiai ágazatnak is.
Kitért arra, hogy jelenleg mintegy 3000 ezer spanyol katona vesz rész külföldi missziókban, akik számára nagyobb biztonságot jelentenek majd a korszerűbb eszközök.
Spanyolország a bruttó hazai össztermék (GDP) kevesebb mint egy százalékát fordítja jelenleg hadászati kiadásokra. A NATO elvárása a két százalék elérése 2024-ig.(MTI)

Scroll To Top