A Peking és Budapest közötti légijárat kapu Kína felé

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint a Peking és Budapest között létrejött légi összeköttetés kapu lehet Kínának Európa és Európának Kína felé. A két város között május 1-jén nyílt légi összeköttetés, az Air China légitársaság Peking-Budapest járatával.

A csütörtöki járatnyitó ünnepségen a politikus azt mondta, a két ország 65 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot, amely jelenleg nemcsak intenzív, hanem tartalmas is. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az országok közötti turizmus jelentősen fejlődik majd a jövőben. Hsziao Csien, Kína magyarországi nagykövete azt hangsúlyozta, hogy az országok közötti kapcsolat nagyban múlik az emberek kapcsolatán, az pedig a közlekedési összeköttetésen, ezért történelmi jelentőségű a járatnyitás.
A nyitás egybeesik Kína azon tervével is, hogy fejlessze összeköttetését a közép-kelet európai régió országaival – tette hozzá. Fan Cseng, az Air China vezérigazgató-helyettese elmondta: Európába a budapestivel együtt 18 útvonalat kínálnak, hetente 246 járatot közlekedtetnek. Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt mondta, Peking és Budapest hagyományosan jó kapcsolatokat ápol, tavaly 90 ezer kínai érkezett az országba, ami 20 százalékos növekedés. Bíznak abban, hogy a bővülés továbbra is kétszámjegyű lesz. A járatot becsléseik szerint 30 ezer utas veszi majd igénybe, és kiemelte, hogy az Airbus A330-asok évente 4 ezer tonna árut tudnak fuvarozni. Az Air China Kína nemzeti légitársasága, 2013-ban 51 millió utast szállított, flottája 331 gépből áll, amellyel 185 útvonalon repül.(MTI)

Scroll To Top