A Nokia bővíti magyarországi kutatás-fejlesztési központját

A vállalat 150 szoftverfejlesztő mérnököt keres Magyarországon, melyhez az állam vissza nem térítendő támogatást biztosít

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, és Ésik Róbert, a Nokia Networks üzletágának magyarországi ügyvezető igazgatója közös sajtótájékoztatón számolt ma be a cég újabb munkahelyteremtő beruházásáról. A bővítés keretében 150 szoftverfejlesztő mérnökkel növeli létszámát Budapesten a világ egyik vezető mobilhálózati fejlesztésekkel foglalkozó vállalata.

Közel egy évvel ezelőtt a Nokia (melynek Networks üzletága korábban Nokia Solutions and Networks, illetve NSN néven volt ismert) stratégiai megállapodást kötött Magyarország kormányával a munkahelyteremtés és a vállalat hosszú távú magyarországi jelenlétének előmozdítása érdekében. A most aláírt munkahelyteremtő programról szóló megállapodás értelmében a Nokia 150 fővel bővíti magyarországi K+F központját, melyhez a magyar állam 211 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást biztosít. A megállapodást követően a cég magyarországi létszáma közel 1400 főre emelkedik.

A fenti kezdeményezés kiegészítéseként a Nokia egy innovatív internetes toborzási kampányt is útjára indít a fiatal tehetségek felkutatására, amelynek keretében a jövőbeli szoftvermérnökök tudását online tesztfeladatokkal mérik fel. A webalapú feladatsor a www.topmernok.hu oldalon érhető el.

„A Nokia magyarországi beruházásainak köszönhetően Magyarország a világ telekommunikációs iparának egyik éllovasává vált, ugyanis a budapesti K+F központban fejlesztik a jövő legfejlettebb mobilkommunikációs termékeinek egy részét, melyeket több milliárd ember használ nap mint nap”, mondta el Szijjártó Péter.

„A Nokia stratégiájának egyik alappillére a minőségi munkavégzés”, tette hozzá Ésik Róbert. „Magyarország számos kiváló szaktudású és kreatív gondolkodású mérnökkel rendelkezik, akik a távközlési szektorban kiemelkedőt tudnak alkotni. A kormány támogatásával tovább folytatjuk magyarországi üzleti tevékenységünk bővítését, lehetőséget biztosítva a tehetséges fiataloknak, hogy megmutassák tudásukat a világ előtt.”

A Nokia magas színvonalú megoldásokat kínál a mobilszolgáltatók számára a vezeték nélküli adatforgalom területén bekövetkezett ugrásszerű növekedés kezelésére. 2020-ra a mobil-szélessávú hálózatoknak képeseknek kell lenniük arra, hogy felhasználónként és naponta 1 gigabájtnyi személyre szabott adatmennyiséget jövedelmező módon továbbítsanak, a Nokia pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a mobilszolgáltatók számára elérhető legyen ez a cél.

A Nokia 1998-ban létrehozott, budapesti székhelyű technológiai centrumát a vállalat legfontosabb kutatás-fejlesztési központjai között tartják számon. Az egység kulcsfontosságú szerepet tölt be a jövőbemutató mobil-szélessávú megoldások fejlesztése területén. A K+F mérnökök olyan új fejlesztéseken dolgoznak, mint az LTE és az LTE-hálózatokon nyújtott hangszolgáltatás (VoLTE), továbbá műszaki támogatási szolgáltatást biztosítanak a Nokia ügyfeleinek világszerte.

Bizonyított szakértelmének köszönhetően a magyar K+F részleg most a legfejlettebb felhőalapú telekommunikációs megoldások irányába bővíti tevékenységét, melyek segítségével a mobilszolgáltatók kezelni tudják majd a kiszámíthatatlan adatforgalom-növekedést, mindeközben javítva a felhasználói élményt is.

A Nokia számos elismert magyarországi egyetemmel és kutatóintézettel működik együtt a tudásmegosztás és az innovatív technológiák közös kutatásának előmozdítása érdekében.

 

A Nokiáról

A Nokia olyan technológiákba fektet be, amelyek fontosak a mai világban, ahol készülékek milliárdjai kapcsolódnak egymáshoz. Három fő területre összpontosítunk: hálózati szoftver, hardver és szolgáltatások, melyeket Networks üzletágunk kínál; helyfüggő intelligens szolgáltatások, amit a HERE üzleti egységen keresztül biztosítunk; valamint előrehaladott telekommunikációs fejlesztések és szabadalmak, amelyekkel a Technologies üzletágunk foglalkozik. Mindhárom területen vezető piaci szereplők vagyunk.

Networks üzletágán keresztül a Nokia a mobil-szélessáv világszintű szakértője, mely a legelső GSM-hívástól kezdve az első LTE-hívásig folyamatosan élenjár a mobiltechnológia egymást követő generációiban. A vállalat globális szakértői találják fel azokat az új megoldásokat, amelyekre az ügyfeleknek hálózataikban szükségük van. A világ legfejlettebb mobilhálózatait kínáljuk, valamint maximális értékkihasználást biztosítunk ezen hálózatokhoz, és olyan szolgáltatásokat, amelyek révén mindez zökkenőmentesen működik. www.nsn.com // http://company.nokia.com

Scroll To Top