A német ipari termelés mérsékelt növekedésére számít az ifo

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete az ipari termelés mérsékelt ütemű növekedésére számít az elkövetkező hónapokban a gazdasági szereplők körében végzett legfrissebb felmérése alapján.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésében a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete az ipari termelési aktivitást tükröző indexének az emelkedését mutatta ki augusztusra vonatkozóan.
Az ifo mutatója eszerint 15,4 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 14,3 pontról. “Fokról fokra a feldolgozóipar, a német gazdaság motorja, kezd visszazökkenni a rendes kerékvágásba” – kommentálta a vizsgálat megállapításait Klaus Wohlrabe, a felmérés vezetője.
A vizsgálat alapján a gépipari berendezések gyártói több mint egy éve először kezdtek termelésük növekedésére számítani az elkövetkező hónapokra vonatkozóan. Részindexük augusztusra vonatkozóan 3 ponttal emelkedett a júliusi mínusz 12 pontról. A fémipari feldolgozó vállalatok mutatója viszont már pozitívba fordult, a júliusi mínusz 11 pontról 5 pontra.
Az autóiparban továbbra is a termelés növekedésére számítanak, de optimista várakozásaik mérséklődtek az előző hónapokhoz képest: mutatójuk a júliusi plusz 49 pontról 48 pontra csökkent.

A bútorgyártók várakozási indexe augusztusban 19 pontra emelkedett 7 pontról, a számítógép gyártóké pedig 12 pontra a júliusi 1 pontról. A vegyiparban 19 ponton, a gyógyszeriparban 22 ponton maradt a mutató.
A textiliparban átmenetinek bizonyult a júliusi javulás, a mutató plusz 11 pontról mínusz 10 pontra esett augusztusban. A ruházati cikkek gyártóinál a mutató plusz 12 pontról mínusz 15 pontra esett.
A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján a vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés júliusban Németországban.
Az ipari termelés így 10,0 százalékkal marad el naptári kiigazítással a 2019 júliusitól, a koronavírus-válság előtti szinttől, a februáritól pedig 10,8 százalékkal. A legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az autóipar termelése júliusban 6,9 százalékkal nőtt az előző havihoz képest. A februári szinttől azonban 15 százalékkal marad el ezzel együtt is az autóipari termelés.
Az ipari termelés az idén március-áprilisban nagymértékben visszaesett és május óta emelkedik Németországban.(MTI)

Scroll To Top