A német CDU a gazdaság és az állam megerősítése mellett állt ki kongresszusán

A gazdaság és társadalom megerősítéséről fogadott el határozatot a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szerdán véget ért kölni kongresszusán.

A szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó párt szerint az utóbbi hónapok jóléti intézkedései – köztük a minimálbér és több új nyugdíjkedvezmény bevezetése – után a gazdaságpolitikára kell összpontosítani. A szociálpolitikából “most egy időre elég”, és a következő időszakban “a gazdaság érdekeit kell előtérbe helyezni” – mondta Volker Kauder parlamenti frakcióvezető.
A legtöbbet tárgyalt gazdasági téma a negyedik ipari forradalomnak is nevezett digitális átalakulás volt, amellyel kapcsolatban a párt valamennyi vezetője a felzárkózásról beszélt. Például a 34 éves Jens Spahn, az új összetételű elnökség legfiatalabb tagja, a CDU új nemzedékének legismertebb képviselője az okostelefonját a magasba tartva szónokolt a csaknem ezer kongresszusi küldött előtt arról, hogy az internet az utóbbi tíz évben az élet minden területén alapvető változásokat hozott, Németország és Európa pedig lemaradt, és le is szakadhat a világ élvonalától, ha továbbra is csak követi a folyamatokat.
A CDU a gazdaságról szóló kongresszusi határozatban egyebek között rögzítette, hogy 2018-ra az ország egész területén elérhetővé kell tenni a szélessávú internetet, a középületekben, pályaudvarokon és repülőtereken pedig ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatást kell biztosítani, továbbá növelni kell a kutatás-fejlesztésre és az oktatásra fordított kiadásokat, ösztönözni kell az informatikai vállalkozások alapítását és a tőkebefektetéseket az infokommunikációs szektorban.
A másik legfontosabb – Erős állammal a szabadságért és a biztonságért című – határozatban a párt mindenekelőtt határozott fellépést sürgetett a radikális iszlamizmus ellen. Meg kell akadályozni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Németországban terjessze eszméit és harcosokat toborozzon – emelték ki. Németország a szabadság és a tolerancia földje, de nem lehet megengedni, hogy vallási alapú véres konfliktusok színterévé váljon, és nem lehet eltűrni olyan erőket, amelyek éppen a toleranciával és a szabadsággal fordulnak szembe – áll a határozatban.
Az állam és a közbiztonság megerősítését ígérő és a szélsőséges iszlamizmus elleni elszánt küzdelmet hirdető határozat az első kommentárok szerint reakció a politikai színtér jobboldalán jelentkező kihívásra, az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom megjelenésére és az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödésére, amely a támogatásáról biztosította a bevándorlást és menekültjog korlátozását követelő, Németország állítólagos iszlamizálódását bíráló mozgalmat.
A kongresszuson több vezető politikus – köztük Jens Spahn és az egyik elnökhelyettes, Julia Klöckner – sürgette a test egészének takarását szolgáló muzulmán női öltözet, a burka viselésének korlátozását, hangsúlyozva, hogy egy toleráns társadalom nem engedheti meg a nőkkel szembeni intoleranciát. Az ügyben végül nem döntöttek, többek között Thomas de Maiziere belügyminiszter felszólalásának hatására. A tekintélyes politikus hangsúlyozta: kétségtelen, hogy az emberi méltóságról alkotott CDU-s felfogással nem lehet összeegyeztetni a burka kötelező viselését előíró szabályt, de “nem tilthatunk be mindent, amit helytelennek tartunk”. A kezdeményezés jogtechnikailag is bizonytalan lábakon áll, mert még az sem világos, hogy a tartományok vagy a szövetségi törvényhozás hatáskörébe tartozik-e az ügy – mondta a belügyminiszter. Azzal kapcsolatban, hogy a burkaviselet korlátozását szorgalmazó CDU-sok a francia példára hivatkoznak, hangsúlyozta, hogy a teljes mértékben világias berendezkedésű Franciaországban valamennyi vallási jelkép használatára szigorú korlátozások vonatkoznak, ezt pedig a CDU keresztény pártként “nem kívánhatja”.
A kongresszus első napján, kedden további két évre megválasztották elnöknek Angela Merkelt. A CDU-t 14. éve vezető, a tisztségre egyedüliként pályázó politikust a küldöttek 96,72 százaléka támogatta. Ez Merkel pártelnöki pályafutásának második legjobb eredménye.
A pártelnök-kancellár az újraválasztása előtt elmondott beszédében kiemelte, hogy a CDU legfontosabb feladata annak megakadályozása, hogy a következő, 2017-es parlamenti (Bundestag-) választáson hatalomra kerüljön a posztkommunista Baloldal a szociáldemokrata párttal (SPD) és a Zöldekkel összefogva.
Merkel szerdán, a kongresszust záró beszédében arra figyelmeztetett, hogy a CDU-ra a 2017-es Bundestag-választás előtt nehéz próbák sora vár, ezért nemcsak a közös gondolkodást kell tovább folytatni a kongresszus fő témáiról, a gazdaságról és az életszínvonal megőrzéséről, vagy éppen a társadalmi összetartozás erősítéséről, hanem választási programokat is kell alkotni.
A CDU országos támogatottsága jelenleg 40-42 százalék körül mozog, messze meghaladja a második helyezett SPD 25 százalék körüli támogatottságát. Ugyanakkor a párt tartományi szinten egyre gyengül, már csak 6 tartományban van kormányon, és ezek közül 4 tartományban ad miniszterelnököt. A következő Bundestag-választásig a 16 tartomány közül 9-ben tartanak helyi törvényhozási választást.(MTI)

Scroll To Top