A Moody’s nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolását

A Moody’s amerikai nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította pénteken este Románia államadós-besorolását, és megerősítette az ország hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek “Baa3” osztályzatát.

Ezzel egyidőben a másik amerikai nemzetközi hitelminősítő, a Standard and Poor’s is megerősítette Románia “BBB mínusz/A-3” befektetési ajánlású besorolását, amit továbbra is stabil kilátással jegyez.
A Moody’s szerint az államadós-besorolás stabilra javítását a román gazdaság teljesítményének erőteljes növekedése, az uniós helyreállítási alapok várható felhasználása, valamint a román államháztartási hiány csökkentése érdekében vállalt kormányzati garanciák indokolták.
A Standard and Poor’s is arra számít, hogy a román kormány leváltása és a politikai instabilitás ellenére a következő két évben sikerül csökkenő pályára állítani az államháztartási hiányt, amire garancia a Románia ellen indított túlzott deficiteljárás, illetve az uniós helyreállítási alapok felhasználásáért a román hatóságok által vállalt reformok. A hitelminősítő szerint a román kormány deficitcsökkentő törekvéseit megkönnyíti a gazdasági növekedés, amelyet nem befolyásoltak kedvezőtlenül a politikai instabilitási időszakok.
Mindkét hitelminősítő az idén 7 százalékos gazdasági növekedésre számít, amely a Moody’s szerint 2022-ben 4,6 százalékra, 2023-ban 4,1 százalékra, 2024-ben 3,6 százalékra mérséklődik. A Standard and Poor’s is arra számít, hogy a román bruttó hazai termék növekedése stabil lesz 2022-ben és 2023-ban.
Florin Citu román liberális ügyvivő kormányfő szombaton üdvözölte a két hitelminősítő osztályzatát, és úgy értékelte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által vezetett kormánykoalíciónak sikerült meggyőznie a két amerikai hitelminősítőt, hogy a kabinetnek az államháztartás konszolidálására irányuló törekvései hitelesek.

Citu szerint indokolatlanok a román gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, és a hitelminősítők döntése is azt mutatja, hogy jó irányba tart az ország. Ugyanakkor elismerte, hogy Romániában a koronavírus elleni alacsony átoltottság miatt még messze van a járvány vége, utalva ezzel arra, hogy a hitelminősítők is ezt a tényt említették a gazdasági növekedés egyik lehetséges fékező tényezőjeként.
A kormányfő reményét fejezte ki, hogy nem kell az év végéig hivatalában maradnia az ügyvivő kormánynak, hanem mielőbb sikerül új, teljes jogkörű kabinetet beiktatni a PNL vezetésével.(MTI)

Scroll To Top