A Mol igazgatósága 46 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja

A Mol igazgatósága 46 milliárd forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot a 2012-es üzleti évre vonatkozóan az április 25-i rendes éves közgyűlésen – derül ki a társaság honlapján közzétett dokumentumokból.

A javasolt összeg kismértékű növekedést jelent az előző évi osztalékfizetéshez képest, annak ellenére, hogy a speciális tételek nélküli nettó eredmény 2012-ben csökkent az előző évhez képest. A Mol 2011. évi eredményéből 45 milliárd forint – részvényenként mintegy 460 forint – osztalékot fizetett.
Az igazgatóság a Mol-csoport nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készített konszolidált éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést 4766 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 152 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel, a magyar számviteli törvény szerint elkészített éves beszámolóját és az arra vonatkozó könyvvizsgálói jelentést pedig 3033 milliárd forint mérlegfőösszeggel valamint 55 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel és 98 milliárd forint lekötött tartalékkal javasolja elfogadni.
A Mol-csoport 2011-ben az IFRS alapján készített konszolidált éves beszámolóját 4993 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 154 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel, a magyar számviteli törvény szerint elkészített éves beszámolót pedig 3168 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 150 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel, illetve 104 milliárd forint lekötött tartalékkal fogadták el a részvényesek.
A Mol igazgatósága azt javasolja a társaság közgyűlésének, hogy Hernádi Zsoltot 2013. május 1-jével újabb öt évre a Mol igazgatósági tagjává válassza. A Mol elnök-vezérigazgatójának igazgatósági tagsága 2014. február 24-ig érvényes, de annak érdekében, hogy a mandátum lejártakor ne kelljen rendkívüli közgyűlést összehívni, az igazgatóság azt javasolja, hogy az idei rendes közgyűlés válassza újra Hernádi Zsoltot. Ennek megfelelően Hernádi Zsolt április 30-ával formálisan lemond tagságáról.
Az igazgatóság egyúttal javasolja Mulham Al-Jarf igazgatósági tagságának megújítását is 2018. április 24-ig, amivel a Mol tovább erősíti hosszú távú stratégiai szövetségét az Oman Oil Companyval – közölte az olajtársaság. (MTI)

Scroll To Top