A magyar kormány továbbra is támogatja a NATO bővítését - Gazdasagportal.hu

A magyar kormány továbbra is támogatja a NATO bővítését

A magyar kormány elkötelezett a védelmi költségvetés fokozatos növelése és a walesi NATO-csúcstalálkozón elfogadott készenléti akcióterv végrehajtása mellett, ennek keretében Magyarország fejleszti a pápai repülőteret, és hozzájárul a Baltikum védelmi képességeihez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor megbeszélést folytatott Adrian Bradshaw tábornokkal, a NATO európai főparancsnok-helyettesével szerdán Budapesten.

Fülöp Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a miniszter elmondta, a magyar kormány továbbra is határozottan támogatja a NATO bővítését, és mindent megtesz Montenegró és Macedónia euroatlanti integrációjának felgyorsításáért.
A közlemény szerint a találkozón a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország az ukrajnai konfliktus tárgyalásos megoldását támogatja. Közölte továbbá, hogy Magyarország 100 ezer euróval támogatja a NATO-nak az ukrán kibervédelmi képességek fejlesztésére felállított pénzügyi alapját.
Magyarország mintegy száz katonával vesz részt az új afganisztáni NATO-műveletben, 2015-2017 között pedig évi 500 ezer dollárral járul hozzá az afgán biztonsági erők nemzetközi finanszírozásához.
Szijjártó Péter végül megerősítette, hogy a NATO számíthat Magyarország nyugat-balkáni jelenlétére is, és a közelmúltban 335 tagúra bővítették a koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) magyar kontingensét.(MTI)

Scroll To Top