A magyar-cseh kereskedelmi együttműködés lehetőségeit vizsgálták Prágában

A magyar-cseh kereskedelmi és gazdasági együttműködés új lehetőségeinek vizsgálata volt a II. cseh-magyar kereskedelmi fórum középpontjában, amelyet kedden tartottak Prágában.

A rendezvényen több mint félszáz magyar és cseh üzletember, illetve vállalkozó vett részt – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI prágai tudósítójának. Cseh részről megjelent Milan Hovorka, az ipari és kereskedelmi miniszter helyettese is.
„Felmértük az együttműködés lehetőségeit a két ország vállalkozói számára. Részletesen ismertettük a mai magyar gazdaságpolitikát, hogyan javult az üzleti-befektetői környezet, hogyan működik ezen a területen az állam, illetve milyenek a piaci lehetőségek” – fejtette ki az államtitkár.
A magyar és a cseh pozíciók az EU-ban hasonlóak, nagyon erős a nyugat-európai konkurencia, a nyomás. Mindkét oldalról megállapították, hogy olyan patrióta gazdaságpolitikára van szükség, amely segíti a hazai nemzeti erőforrások, vállalkozások érvényesítését – nyilatkozta Szatmáry Kristóf. Ezen a terülten szerinte a két ország politikailag is támogatni tudja egymást az Európai Unióban.
„A kedvező földrajzi távolság és a hasonló kultúra miatt Csehország jó cél lehet a magyar kis- és középvállalkozások számára is” – jegyezte meg Szatmáry Kristóf.
Az MTI érdeklődésére elmondta: a csehek nemcsak a magyar piac iránt érdeklődnek, hanem a közös üzleti-gazdasági vállalkozások iránt is. Elhangzott, hogy érdemes lenne megpróbálni a közös magyar-cseh fellépést az Európai Unión kívüli piacon, országokban is – mutatott rá az államtitkár.
A magyar-cseh kereskedelmi forgalom volumene tavaly 5,6 milliárd euró volt, és az utóbbi években növekszik. (MTI)

Scroll To Top