A legesélyesebbnek tartott FED elnökjelölt, Larry Summers visszalépett a jelöléstől

Larry Summers visszalépett a Fed-elnöki jelöléstől. Visszalépett a szaksajtó által legesélyesebbnek tartott utódjelölt, Lawrence Henry „Larry” Summers vasárnap attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnöke legyen. A jelenlegi elnök, Ben Bernanke megbízatása 2014 januárjában jár le.

Barack Obama amerikai elnök elfogadta volt vezető gazdasági tanácsadójának döntését, aki a közleménye szerint „vonakodva arra a következtetésre jutott”, hogy a kinevezését véglegesítő szenátusi jóváhagyási folyamat elkeseredett küzdelemhez vezethet, ami nem szolgálja sem a Fed, sem a kormány, sem a gazdaságélénkítés érdekeit.
Summerst több szenátor is bírálta, amiért könnyített a bankfelügyeleti szabályokon, amikor a kilencvenes években Bill Clinton pénzügyminisztere volt. A 2008-as pénzügyi válság után ez kifejezetten rossz pontnak számít, főleg a demokraták körében, ami további gondokat okozhat Barack Obamának a kinevezési folyamatban.
Obama elnök a várakozások szerint hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy kit szán utódul. A poszt egyik legesélyesebb várományosának Janet Yellent, a Fed jelenlegi alelnökét tartják.(MTI)

Scroll To Top