A Kopint-Tárki javította növekedési és emelte inflációs várakozását - Gazdasagportal.hu

A Kopint-Tárki javította növekedési és emelte inflációs várakozását

A Kopint-Tárki megemelte a idei növekedésre és inflációra vonatkozó előrejelzését, a gazdasági növekedés idén 4,6 százalékos lehet Magyarországon, ami 0,2 százalékponttal magasabb a júliusi előrejelzésnél – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója az intézet szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Jelezte: jövőre alacsonyabb, 3,6 százalékos növekedést várnak, amit a magas bázis is indokol, de sok függ attól is, hogy az uniós forrásokat milyen ütemben utalja át Magyarországnak Brüsszel.
Az inflációs prognózis a korábban várt 2,7 százalékról 3 százalékra változott az idei évre, a jövő évit pedig a júliusban várt 2,8 százalékról jóval magasabbra, 3,5 százalékra emelték a kutatóintézet szakértői.
Palócz Éva elmondta: az idei első fél évben a magyar gazdaság bővülése 4,7 százalékot ért el, a növekedés húzóerői, a lakosság erőteljes fogyasztása és a növekvő beruházások az év hátralévő részében is fenmaradnak. A kutatóintézet szakértőinek várakozása szerint idén 5 százalékkal, jövőre 4 százalékkal nő a lakossági fogyasztás, a beruházások idén 13,3 százalékkal, 2019-ben 7,5 százalékkal bővülnek.

Palócz Éva hangsúlyozta: az alacsony infláció korszaka véget ért. A pénzromlás nyári megugrásában főleg az olajár világpiaci alakulása, illetve idehaza a feldolgozatlan élelmiszerek árának megugrása játszott vezető szerepet.
Rámutatott: a társaság államháztartásra vonatkozó prognózisa szerint az államadósság-ráta az idén év végére 72,5 százalékra csökkenhet, jövőre 71 százalékra mérséklődhet. Az uniós módszertan alapján az államháztartási deficit ez évben és jövőre is 2,8 százalék lehet GDP-hez mérten, az idei előrejelzés magasabb a kormány által várt 2,4 százalékos hiánynál – magyarázta.
Palócz Éva jelezte: egyre több hitelt vesz fel a lakosság és a háztartások megtakarításai is nőnek. Magyarországon továbbra is nagyon alacsony szinten van a munkanélküliségi ráta, úgy tűnik, hogy kimerült a magyarországi munkaerőkínálat. Ez rövid és középtávon is hat a gazdasági növekedésre is, most elsősorban az ország versenyképességét kellene javítani, azt tőkebefektetéssel, beruházással lehetne erősíteni.
Palócz Éva a monetáris politikával kapcsolatban megjegyezte: a jegybank az egynapos betéti kamatot még az idén megváltoztathatja, megemelheti. Hozzátette: a jegybank azt kommunikálta, hogy nem konvencionális eszközökkel kezdi meg a monetáris politika normalizálását. Jelezte, hogy az nhp-fix-szel a lakossághoz hasonlóan a vállalkozásokat is a hosszútávú, rögzített kamatozású hitelek felvételére szeretné ösztönözni a jegybank.
A Kopint-Tárki vezérigazgatója jelezte: idén és jövőre is éves átlagban 319 forint/euró árfolyamot várnak.(MTI)

Scroll To Top