A kontárok bojkottjára szólít fel a Mapei Kft.

A tervezők, megrendelők, kivitelezők, építőanyag kereskedők, szakmai szervezetek közös érdeke és felelőssége, hogy meggátolják a kontárok károkozását! Cselekedjünk felelős megrendelőként, csak valódi referenciával rendelkező szakembereket bízzunk meg – sürget közös fellépést a Mapei Kft.

Az építőipar erősödését kihasználva megszaporodtak az olyan kivitelezők, melyek, megfelelő szakképzettség és tapasztalat nélkül vállalnak munkát, a gyors nyereség reményében. A Mapei Kft. múlt év őszén, 200 szakember körében végzett felmérése szerint a burkoló szakemberek 87 százalékát hívták már kontárok okozta károkat kijavítani!

„Az egész kontár probléma egycsapára megoldható lenne, ha a megrendelők csak olyan szakembert bíznának meg, akinek valós referenciájuk van. A munka önmagáért beszél” – állítja Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint a felelős megrendelés főszabálya, hogy csak valós referenciákkal rendelkező szakembert bízzunk meg, aki már alkotott jót a múltban! A munkának higgyünk ne a szavaknak! Csak akkor adjunk megrendelést, ha ismerjük a szakembert, láttuk már a munkáját és a munkája alapján megbízhatónak ítéljük.

Ismeretlen szakembertől, akinek nem láttuk, nem ismerjük a munkáját, nem beszéltünk senkivel, akinek dolgozott, kérjünk a legalább három referenciamunkát. Ha lehet nézzük meg a referenciákat, beszéljünk a megrendelővel. Kérdezzük meg, hogy valóban a szakember munkája-e, vagy ha probléma volt, hogyan viselkedett, rendezetten hagyta-e a munkaterületet a nap végén vagy szanaszét. Érdemes rákérdezni, hogy az elszámolás utáni reklamációkat hogyan kezelte a szakember? Elérhetetlenné vált, vagy együttműködött a probléma tisztázásában és megoldásában.

A tartóssággal szemben, egy munka esztétikuma nem azon múlik, hogy milyen termékekkel dolgozik a szakember, hanem azon, hogy ő milyen szakember milyen a szaktudása, a gyakorlata, és hogy milyen a hozzáállása. Csak a pénz érdekli, vagy alkotni akar. Ezekkel a kérdésekkel meggátolhatjuk, hogy kontárkézre kerüljünk.

Felelős ajánlással a kontárok ellen

Sokat tehetünk a kontárok megfékezéséért, ha felelősen ajánlunk szakembert. Ezt azt jelenti, hogy csak olyan szakembert ajánljunk, akinek ismerjük a munkáját. Ha nem tudjuk milyen a szakember munkája, akkor fel kell hívni a figyelmet, hogy nem ismerjük. Ilyenkor figyelmeztessük az ajánlást kérőt, hogy ismerje meg a szakember munkáját, hogy kinek dolgozott, milyen munkát hagyott maga után, ő csinálta-e, hogy reagált a probléma, milyen volt a munkaterület amikor elment onnan és hogy kezelte a később garanciás problémákat.

„A kontárok kiszorítása az építőiparból közös érdek, közös felelősség. Közös fellépéssel, felelős megrendeléssel és a felelős ajánlással könnyen gátat vethetünk a problémának” – mondta Markovich Béla.

 

 

 

Mapei Kft.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként.

A vállalat jelenleg 211 főt foglalkoztat, 2020-ban 22,7 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele.

A Mapei Kft. egy 15 000 m2 összterületű gyárat és raktárat üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő.

Scroll To Top