A kisebbik japán kormánypárt vezetője Pekingben tárgyal

Peking reméli, hogy a kisebbik japán kormányzó párt, az Új Komeito vezetője elősegítheti a kínai-japán kapcsolatok javítását – fejezte ki reményét Jang Csie-cse kínai külügyminiszter csütörtökön, amikor fogadta Jamagucsi Nacuót.

Jang hangoztatta, hogy az Új Komeito „fontos erő” Japánban,  politikája baráti Kínával. Utalt arra is, hogy a pártelnök olyan időszakban érkezett a kínai fővárosba, amikor szükség van a kapcsolatok előmozdítására.
Jamagucsi jelezte, látogatásának az a célja, hogy átadja a japán kormányfő, Abe Sindzó levelét Hszi Csin-pingnek, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárának, jövőbeni államelnöknek.
A japán médiajelentésekből rendre az világlik ki, hogy a kedden négy napra Kínába érkezett Jamagucsi programja nem véglegesített, így nem tisztázott még, hogy lesz-e a találkozó közte és a KKP első embere között.
Jamagucsi a japán kormányzó politikai erők első vezető tisztségviselője, aki Pekingbe látogatott azóta, hogy tavaly szeptemberben kiéleződött a vita a kelet-kínai-tengeri Tiaojü (japánul Szenkaku) szigetcsoport hovatartozásáról.
A japán politikus, aki a Kínai-japán Baráti Társaság meghívására érkezett Pekingbe, már találkozott Tang Csia-Hszüen volt külügyminiszterrel, a baráti társaság elnökével és Vang Csia-zsujjal, a KKP nemzetközi kapcsolatainak miniszteri rangú vezetőjével.
Sajtóértesülések szerint a Tanggal folytatott megbeszélésén Jamagucsi kifejezésre juttatta: Abe Sindzó komolyan reméli, hogy sikerül a két ország közötti kapcsolatokat javítani,  s a japán kormányfő békét szeretne országaik között és az egész térségben. Mint mondta, a miniszterelnök átfogóan tekint a Japán és Kína közötti stratégiai kapcsolatokra.
Úgy tudni, a területi viták konkrétan nem kerültek szóba, de Tang arról biztosította vendégét, hogy Kína egy mindkét fél számára előnyös viszony kialakításában érdekelt Japánnal. (MTI)

Scroll To Top