A képviselőház is megszavazta az emelést

Az amerikai képviselőház is megszavazta szerda este – 285:144 arányban – az államadósság-plafon megemeléséről és a kormányzat részleges bénultságának feloldásáról rendelkező törvényjavaslatot.

Az eredményből kiderült, hogy John Boehner, a szövetség alsóház elnöke, aki a szenátusban elért kompromisszum támogatására bátorította párttársait, nem kapta meg a saját képviselőcsoportja többségének támogatását. Így a jogszabály-tervezetet a 200 fős demokrata frakció gyakorlatilag egyöntetű támogatásával sikerült elfogadtatnia. A republikánusok közül mindössze 87-en szavaztak igennel.
Boehner ezzel megszegte a képviselőházi republikánusok íratlan, úgynevezett Hastert-szabályát, amelynek értelmében az elnök nem terjeszthet szavazásra olyan tervezetet, amely mellett a saját frakciójában nem áll ki a többség. (Denny Hastert az évtized elején maga is házelnök volt.)
A szenátus az est folyamán korábban elsöprő többséggel, 81:18 arányban szavazta meg az amerikai költségvetési válság megoldását célzó törvénytervezetet.
A jogszabály a kongresszus két házának jóváhagyása után Barack Obama elnök elé kerül, aki már kijelentette, hogy haladéktalanul aláírja azt.
A törvény szentesítése nyomán csütörtökön újból beindulhat a részlegesen megbénult amerikai kormányzat: több százezer közalkalmazott térhet vissza a kényszerszabadságról és számos, részben vagy teljesen leállított szövetségi intézményben újraindulhat a munka.
A kongresszus által elfogadott megállapodás értelmében a törvényhozás két háza költségvetési egyeztetést kezd azzal a céllal, hogy december 13-ig hosszú távú kétpárti megállapodást dolgozzon ki a kiadások csökkentéséről és az adópolitikáról. A szenátus és a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke már csütörtök reggel megkezdi az egyeztetést.
Jelentős siker a Fehér Ház szempontjából, hogy az egészségügyi reformtörvényen nem hajtanak végre komolyabb változtatást, valamint hogy a felek végül nem fosztották meg a pénzügyminisztériumot attól a jogától, hogy a jövőben is rendkívüli intézkedések segítségével próbálja meg elkerülni az államcsődöt.

Scroll To Top