A Juncker-terv 360 milliárd eurót mozgósíthatott eddig az Európai Unió tagállamaiban

Az eredeti várakozásokat is meghaladva négy év alatt 360 milliárd eurót mozgósított az Európai Unió tagállamaiban a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) – közölték csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az EFSI keretében eddig 993 műveletet hagytak jóvá, amelyek várhatóan 360 milliárd eurónyi beruházást teremtenek, ezen összeg túlnyomó része pedig magánforrásból származik. A befektetésekből mintegy 850 ezer kis- és középvállalkozás profitált.
Az EFSI felállítása óta eltelt időben jóváhagyott projektek végrehajtásához összesen körülbelül 69 milliárd eurót ítélt meg a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság.
A Juncker-terv eddig 0,6 százalékkal növelte az Európai Unió bruttó hazai termékét (GDP) és ez a szám 2020-ig várhatóan 1,3 százalékra emelkedik, s így várhatóan 1,4 millió munkahely létrejöttét segíti – írták a közleményben.
A brüsszeli testület 545 millió eurót ítélt meg magyarországi projektekre, ami 2,3 milliárd eurónyi beruházást generált.

A program legnagyobb nyertese Franciaország, ahol az EFSI 11,5 milliárd euró megítélésével összesen 57 milliárd eurót mozgósított.
“A következő hosszú távú uniós költségvetéssel fenn akarjuk tartani ezt a lendületet, biztosítani kívánjuk, hogy a sikeres modell a beruházástámogatás új európai etalonjává váljon” – jelentette ki Jyrki Katainen, az Európai Bizottság gazdasági növekedésért és beruházásokért is felelős alelnöke.
A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítsék elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon, ilyen ösztönzők nélkül esetleg túl kockázatosnak ítélne.
Tavaly jóváhagyták a 2015-ben útjára indított, eredetileg három évre tervezett beruházási program meghosszabbítását, a tervek szerint így 2020-ig legkevesebb 500 milliárd eurót tudnának majd mozgósítani.(MTI)

Scroll To Top