A Jobbik új nyugdíjszámítási és emelési rendszert vezetne be

A Jobbik kormányra kerülve új nyugdíjszámítási és nyugdíjemelési rendszert vezetne be – közölte Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke.

A politikus a nyugdíjrendszerről tartandó keddi parlamenti vitanap kapcsán elmondta: a Jobbik szerint a magyar állam keveset költ a nyugdíjrendszerre, hiszen míg 2009-ben Magyarország még a GDP 11 százalékát fordította erre a célra, addig 2014-ben már csak 9 százalékot, miközben az európai uniós átlag 13 százalék.
Szintén nagy problémának tartotta, hogy az alacsony bérek miatt egyre több idős ember kap nagyon kevés nyugdíjat, és különösen jellemző ez bizonyos ágazatokban, így az egészségügyben és a szociális területen.
Közölte: a Jobbik ezért differenciált nyugdíjemelést indítana, az alacsonyabb nyugdíjakat nagyobb arányban emelnék, és ágazati szinten is változtatnának a nyugdíjszabályokon. Sneider Tamás bírálta „luxusnyugdíjak” rendszerét, amelyet szerinte a Fidesz vezetett be és amelynek eredményeképpen akár 2 millió forintos nyugdíjat is kifizethet ma az állam.
A Jobbik alelnöke közölte: pártja bevezetné, hogy a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 éves munkaviszony után, valamint a svájci indexálás és az inflációkövető nyugdíjemelés helyett megalkotnák a „magyar indexálást”. Eszerint a időskori fogyasztói kosárhoz igazítanák az infláció számítását, valamint a reálbérnövekedés jelentős, Sneider Tamás szerint akár 50 százalékát is megkaphatnák a nyugdíjasok emelésként.(MTI)

Scroll To Top