A Jobbik támogatja a Fidesz javaslatát a zsebszerződések felszámolása érdekében

A Jobbik képviselői támogatni fogják a zárószavazáson a fideszes Nagy István javaslatát a zsebszerződések felszámolására, de az ellenzéki párt szerint az eredeti javaslat sokat romlott Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár módosításai miatt. Erről Magyar Zoltán országgyűlési képviselő beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Nagy István még májusban nyújtotta be az Országgyűlésnek a zsebszerződések felszámolását célzó egyéni képviselő indítványát. Javaslata szerint az ügyész bejelentésre vizsgálatot indítana, ha alappal feltételezhető, hogy egy jogügylettel ki akarják játszani a föld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ügyészi eljárás hatékonysága érdekében az előterjesztés bírság kiszabását tenné lehetővé, ha az ügyész felvilágosítás iránti felhívását nem vagy késedelmesen teljesítik, illetve akkor is, ha valótlan vagy megtévesztő választ adnak neki.
Magyar Zoltán üdvözölte ezeket a lépéseket és azt mondta: a törvényjavaslat elfogadása esetén a Jobbik ismételten eljuttatja az ügyészségnek a párt által felderített zsebszerződésekkel külföldi kézre juttatott hatezer hektárnyi termőföld adatait. Szavai szerint ugyanis a nyomozó hatóság korábban a megfelelő jogszabályi háttér hiányára hivatkozva nem járt el a bejelentéseik ügyében.
A jobbikos politikus ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy Budai Gyula államtitkár elfogadott módosító indítványának köszönhetően kikerült a törvényjavaslatból a szerződések megsemmisítésének visszamenőleges hatálya, valamint az ügyvédi titoktartás korlátozásának lehetősége. Az ellenzéki párt szerint ugyanis ezeknek a szabályoknak az életbe léptetésével sokkal sikeresebben lehetett volna felderíteni a Jobbik becslése szerint körülbelül egymillió hektárnyi, zsebszerződésekkel érintett magyarországi földterületet.(MTI)

Scroll To Top