A jelzáloghitelesek megsegítésére dolgoztak ki törvénytervezetet Romániában, amit a jegybank kormányzója ellenez

A jelzáloghitelesek megsegítésére törvénytervezetet dolgoztak ki az ellenzéki liberálisok Romániában, amely szerint a hitelrészleteket fizetni képtelen magánszemélyek átadhatnák a bank tulajdonába a garanciát képező ingatlant, és ezzel megszűnik a hitel.

A törvénytervezetet összesen 156 törvényhozó írta alá, ami meglehetősen nagy támogatottságot jelent.
Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója kedden egy nyilatkozatban bírálta a honatyák kezdeményezését. Az Agerpres hírügynökség szerint kifejtette: a bankok nem ingatlanügynökök, és a kezdeményezés – amennyiben törvényerőre emelkedik – visszaveti a jelzáloghitelezést, hiszen a bankoknak nem lesz érdekük hitelt adni, ha nem pénzt, hanem például lakást fognak visszakapni. Isarescu szerint ez a kezdeményezés aláaknázza a teljes romániai banktevékenység életképességét.
Rámutatott: a bankok a betétesek pénzéből adnak hiteleket, akik várják, hogy kamatostul kapják vissza pénzüket, és a pénz helyett nem „ablakokat, kéményeket” akarnak kapni – utalva ezzel a törvényhozók kezdeményezésére.
A tervezet szerint bármely magánszemély kérheti a lakás tulajdonának átadását a banknak, amennyiben képtelen fizetni a hitelrészleteket. A kezdeményezők szerint jelenleg a lakások értéke már nem fedi a 2007-ben felvett hitelek értékét, ezért a bankok már nemcsak a lakást veszik el a fizetni képtelenektől, hanem egyéb vagyont is behajthatnak. Szerintük így nem méltányosan oszlik meg a kockázatvállalás a hitelező és a hiteles között.
A kezdeményezők szerint a tervezet a bankok számára is előnyös. Érveik szerint a rosszul teljesítő hiteleket a pénzintézetek jelenleg 90 százalékos veszteséggel adják el, a törvénytervezet nyomán viszont ez a veszteség 40-50 százalékra csökkenthető azáltal, hogy a tervezetben szabályozott gyorsított eljárásnak köszönhetően a lakásokat gyorsan átvehetik és eladhatják a bankok.
Romániában jelenleg 950 ezer személy szerepel a hitelesek listáján, közülük 200 ezer jelzáloghiteles.(MTI)

Scroll To Top