A jegybank június 16-ától kibővíti a monetáris politikai eszköztárát - Gazdasagportal.hu

A jegybank június 16-ától kibővíti a monetáris politikai eszköztárát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 16-án új elemekkel bővíti a monetáris politikai eszköztárát az ország külső sérülékenységének további mérséklése, illetve a gazdaság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítése érdekében – közölte az MNB a honlapján kedden.

A jegybanki közlemény szerint ennek keretében az eszköztár részévé válik egy forint kamatcsere eszköz (IRS), amelyhez kapcsolódóan az első tendert 2014. június 26-án tartja a jegybank. Emellett a potenciális eszköztár részévé válik egy hosszú lejáratú, fedezett forinthitel, illetve egy eszközcsere instrumentum is.
Az MNB közölte: az utóbbi két eszköz esetében a meghirdetést a mindenkori aktuális piaci folyamatok függvényében hajtják végre, ezért a jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok helyzetét, elsősorban a likviditás alakulása tekintetében. Az önfinanszírozási koncepció részeként augusztus 1-jétől sor kerül a jegybanki irányadó instrumentum formájának megváltoztatására: a kéthetes MNB-kötvény betétté alakul át.
A jegybanki közlemény szerint az eszközök kialakítása során – a lehetőségekhez mérten – figyelembe vették a bankoktól érkező észrevételeket, javaslatokat is, annak érdekében, hogy az eszközök minél inkább támogathassák a bankok önfinanszírozási koncepcióhoz való alkalmazkodási folyamatát.
Balog Ádám, a jegybank alelnöke még ez év április 24-én sajtótájékoztatón jelentette be: a monetáris tanács döntése értelmében 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át, de az MNB-nél elhelyezett betétek továbbra sem tartoznak a jegybank által a hitelműveletei során elfogadható fedezetek körébe.
Az alelnök egyúttal elmondta: a jegybank saját eszköztárával kívánja támogatni a belső források felé fordulást, amellyel az ország külső sérülékenységét akarják mérsékelni.
Balog Ádám közölte azt is: ez év június 16-ától egy forint kamatcsere eszközt is bevezet a jegybank, amely a partnerkörébe tartozó intézmények, bankok számára lehetőséget ad arra, hogy az általuk tartott vagy újonnan vásárolt hosszú futamidejű forinteszközök kamatkockázatát mérsékeljék, illetve a céljuk, hogy a hosszú futamidejű állampapírok vásárlására ösztönözzék a bankokat.
A jegybanki közleményhez kapcsolódó tájékoztatóban az olvasható, hogy az MNB 2014. június 16-ai kezdőnappal változó kamatot fizető forint kamatcsere (interest rate swap, IRS) ügyletet vezet be 3 és 5 éves futamidőkön. Az ügylet célja, hogy lehetőséget teremtsen a feltételeket vállaló hitelintézetek számára a kamatkockázatok kezelésére, csökkentésére.
Az MNB tudatta: az ügylet keretében az MNB 6 hónapos kamatperiódusban 6 havi BUBOR-t fizet a partner ügyfélbank számára, az ügyfélbank pedig az ügylet során meghatározott éves fix kamatot fizet az MNB számára. A kamatcsere ügylet keretében az MNB és az ügyfél-hitelintézet egyazon értéknapra eső, egymással szembeni fizetési kötelezettségeiket kölcsönösen beszámítják, nettó módon számolják el, és csak a különbözet összegét fizetik meg egymásnak.(MTI)

Scroll To Top